Quin és l'origen de la Festa de la Mercè?

L'aparició de la Verge de la Mercè, una plaga de llagostes i el polític Francesc de Paula Rius i Taulet van donar lloc a la festivitat

El cartell de la Mercè 2022, dissenyat per David de las Heras
El cartell de la Mercè 2022, dissenyat per David de las Heras | ACN
Yaiza Sánchez
23 de setembre del 2022
Actualitzat a les 17:01h
Fa 150 anys que Barcelona celebra les Festes de la Mercè, que posen al centre de la capital catalana la cultura i tradició del país. Tot i que depenent de l'any -i, sobretot, de l'època- s'organitzen unes activitats o unes altres, en les darreres dècades les protagonistes indiscutibles han estat la música, el ball i l'alegria.

Amb la intenció d'homenatjar la que és patrona de la ciutat des del segle XIX, del 23 al 26 de setembre els carrers tornaran a omplir-se d'espectacles, concerts i altres esdeveniments culturals. Gairebé la majoria de barcelonins hi seran presents; no obstant això, n'hi ha que encara no coneixen l'origen de la festa major de Barcelona. Per això, avui t'expliquem per què se celebra la Mercè.

La Mercè, patrona de Barcelona
Per contextualitzar l'origen de les festes, cal remuntar-se al 24 de setembre de 1218. Segons explica la llegenda, va ser la nit en què la Verge es va aparèixer al rei Jaume I, a Sant Pere Nolasc i a Sant Ramon de Penyafort. Tal com recull l'Ajuntament de Barcelona, va demanar-los la creació d'una ordre de monges dedicades a salvar cristians empresonats per sarraïns. Cal tenir present que eren anys de guerra religiosa.

Tanmateix, no va ser fins a l'any 1687 que la Verge de la Mercè va ser reconeguda com a patrona de Barcelona. I quina va ser la causa? Una plaga de llagostes va sacsejar la ciutat i els habitants, desesperats, van demanar ajuda a la seva figura. En acabar la crisi, el Consell de la Ciutat va nomenar-la patrona. No obstant això, la institució religiosa va fer-se esperar i va ratificar-la com a tal el 1868.

Quins són els orígens de la Festa Major?
El fet que el Papa Pius IX declarés la Verge de la Mercè patrona de la ciutat va ser cabdal per a la celebració de la festivitat. En un primer moment, s'organitzaven diversos esdeveniments i actes al setembre, però no s'englobaven dins d'una celebració específica.

El polític Francesc de Paula Rius i Taulet, aleshores regidor de la ciutat i a punt de convertir-se en alcalde, va fer un pas més enllà i va impulsar la primera Festa de la Mercè en 1871. Aquesta tenia un caràcter cívic i incloïa celebracions de tarannà popular i adreçades al poble barceloní.

Per tant, el 1871 és el primer any que oficialment van celebrar-se les festes de Barcelona, però al llarg de la trajectòria ha patit diversos alts i baixos a causa de la Guerra Civil Espanyola i els 40 anys de franquisme que va desencadenar. Les Festes de la Mercè van reprendre la normalitat el 1977, el mateix any en què va retornar la democràcia al territori espanyol.

L'evolució de les Festes de la Mercè
En els últims 45 anys, la Festa Major de Barcelona s'ha celebrat de forma ininterrompuda, a excepció de l'any de la pandèmia, i amb la cultura i tradició catalana per bandera. Així i tot, en consonància amb l'evolució de la societat, hi ha nous valors que condicionen la programació i els serveis oferits durant les festes.

El programa de la Mercè de 1977 preveia un centenar d'actes; l'any 2022 s'han superat les 700 activitats, repartides entre els districtes de la ciutat. D'aquesta manera, s'ha convertit en la"mare" de les festes catalanes i la jornada on conflueixen les tradicions d'arreu de Catalunya.

Enguany és una Mercè especial perquè, amb el record de les restriccions per Covid-19 encara present en la memòria col·lectiva, els esdeveniments se celebren sense límits en l'aforament. A més, l'Ajuntament de Barcelona ha assegurat que s'han organitzat les festes amb una perspectiva LGBTQIA+ i feminista, un fet important si es prenen de referència les dues agressions homòfobes de les festes de Sants o l'agressió sexual en la Mercè de 2021.

En concret, s'ha habilitat un punt per "informar, sensibilitzar i actuar coordinadament en cas d'agressions sexuals i per LGTBI-fòbia" a la platja del Bogatell, a l'avinguda de la Reina Maria Cristina i al carrer de Martí i Franquès, tal com ha especificat l'alcaldessa Ada Colau en la programació. 

Així, les Festes de la Mercè tornen un any més a la capital catalana per deixar de costat definitivament els límits estrictes de la Covid-19 i per celebrar la història, la cultura i la tradició catalana.
Arxivat a