història

Quina connexió tenen el comtat de Barcelona i els reis d'Anglaterra?

El Casal de Barcelona i la dinastia dels Plantegenet posseeixen fortes connexions familiars en el passat dinàstic de totes dues corones

La connexió llunyana del Casal de Barcelona i la corona anglesa | Viquipèdia Commons / Europa Press
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 20 de setembre de 2022 a les 10:33 |
Veure un escut d'armes amb les quatre barres vermelles i el fons daurat a l'Abadia de Westminster, durant el funeral d'Elisabet II, va sobtar molts catalans. L'explicació és ben senzilla: la connexió directa entre Ramon Berenguer VI, qui va ser comte de Barcelona i comte de Provença -aquest últim és, precisament, l'escut situat a l'abadia- i Enric III d'Anglaterra va situar el blasó en una de les naus principals de l'església. Ara bé, els comtes de Barcelona i els reis d'Anglaterra tenen, en això, una gran connexió familiar que es va acabar dilapidant amb el temps i en les diverses successions.


Ramon Berenguer V era sogre d'Enric III, ja que aquest es va casar amb una de les filles del comte de Provença, Elionor de Provença. Aquest Ramon Berenguer, però, no era comte de Barcelona, com els seus predecessors. Sí que pertanyia al Casal de Barcelona, el principal llinatge nobiliari que tenia entre els seus membres a monarques com Jaume I el Conqueridor. Aquest mateix té un lligam molt clar amb els reis d'Anglaterra.

Entre els anys 1221 i 1229, Jaume I va estar casat amb Elionor de Castella i Anglaterra, filla d'Alfons VIII de Castella i Elionor d'Anglaterra. La sogra de Jaume I -durant un temps, ja que va repudiar la seva segona esposa per tenir lligams consanguinis- era princesa d'Anglaterra i membre de la dinastia dels Plantagenet. El seu pare, precisament, va ser rei d'Anglaterra: Enric II. Totes dues cases, la de Barcelona i la de Plantagenet, es van perdre després d'altres successions dinàstiques i de la pèrdua d'hereus, a més d'altres esdeveniments més violents (en el cas d'Anglaterra).


Altres notícies que et poden interessar

  

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació