Bad Bunny converteix el seu nou videoclip en un documental sobre ​la injustícia a Puerto Rico

No és la primera vegada que l'artista es pronuncia socialment, el 2019 ja va ajornar la gravació d'un àlbum per sumar-se a unes protestes populars que volien fer fora el governador del moment

NacióDigital
19 de setembre del 2022
Actualitzat a les 17:24h
"Jo no me'n vull anar d'aquí, que marxin ells", canta Benito Antonio Martínez Ocasio
"Jo no me'n vull anar d'aquí, que marxin ells", canta Benito Antonio Martínez Ocasio | @badbunnypr
El nou videoclip de Bad BunnyEl Apagón, està generant nombrosos comentaris. I és que transcorreguts una mica més de quatre minuts, el vídeo relega a un segon pla els ritmes urbans i es transforma en un documental de denúncia social sobre la privatització i la injustícia a Puerto Rico

"Jo no me'n vull anar d'aquí, que marxin ells, aquesta és la meva platja, aquest és el meu sol, aquesta és la meva terra, aquest soc jo", canta Benito Antonio Martínez Ocasio. Però de què parla exactament? A quina situació es refereix? Te'n donem tots els detalls.

El problema: la Llei 22
El que ha despertat la indignació dels veïns i veïnes de l'illa és la decisió del govern de Puerto Rico de donar incentius als estrangers -principalment estatunidencs- perquè comprin recursos públics, com ara habitatges, i facin negoci. A més a més, sense pagar impostos. I per què són principalment nord-americans? Perquè Puerto Rico encara s'administra pel país que ara lidera Joe Biden. En el documental, obra de la periodista local Bianca Graulau, no només s'explica aquesta decisió estatal, sinó també les seves conseqüències per a la població.

Sota el títol Aquí hi viu gent, Graulau parla amb persones que s'han vist afectades per la Llei 22, com és el cas de la Maricusa Hernández, que va veure com li apujaven el lloguer de l'immoble en què vivia des de feia més de dues dècades perquè un inversor havia adquirit el seu habitatge. La periodista porto-riquenya va més enllà i també posa noms i cognoms a les persones que es converteixen en grans tenidors, com ara Chaim M.Hazan, que ha fet seves 15 propietats públiques de Puerta de Tierra, un dels barris de la capital, San Juan, que, en principi, havia d'acollir a aquelles persones esclaves que aconseguien la llibertat. El president de la Cambra de Representants de Puerto Rico, Rafael Tatito Hernandez, entrevistat en el reportatge, no ha tingut cap problema en admetre que la mesura governamental ha beneficiat aquells que tenen més recursos. Tot just després d'aprovar-se la llei, Tatito va rebre donatius d'inversors per valor de 18.300 euros.

Però la Llei 22 no només afecta els locals en matèria d'habitatge, també en altres àmbits com ara l'electricitat, que era propietat estatal fins a l'any passat, moment en què va passar a mans de l'empresa Luma Energy. En el documental, Graulau narra l'explosió d'una planta elèctrica -la Costa Sur de Guayanilla- que va deixar sense il·luminació tota l'illa el mes d'agost. L'empresa va firmar un contracte a 15 anys tot just després de l'huracà María, que va assolar l'illa i va destruir pràcticament tota la xarxa elèctrica el 2017. Enguany, l'empresa ha tornat a ser notícia pels seus constants talls d'electricitat i l'increment notable del preu de la llum, que també ha desencadenat una onada de protestes a l'illa.

Una faceta, potser, poc coneguda de Bad Bunny
El fet que Bad Bunny hagi apostat per incloure dins del videoclip d'Apagón el reportatge sobre Puerto Rico no hauria de sorprendre. No és la primera vegada que el cantant fa una cosa així. El 2019 ja va cancel·lar la gravació d'un àlbum per donar suport a les manifestacions populars que demanaven la renúncia de l'aleshores governador, Ricky Roselló, per la seva participació en xats homòfobs i sexistes.