Divisió a la Moncloa pel retrobament dels reis: «anècdota» pel PSOE i «vergonya» per Podem

Els ministres socialistes consideren que l'emèrit viatja al funeral d'Elisabet II "a títol personal" mentre que la formació morada creu que "taca" la imatge d'Espanya

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu al Congrés dels Diputats | Europa Press
19 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:49h
Divisió al govern espanyol per la presència de Joan Carles I al funeral d'Elisabet II, on també s'ha retrobat en un acte públic amb el seu fill Felip VI. Mentre que els ministres del PSOE han tret ferro al viatge de l'emèrit assenyalant que és una "anècdota" i que es produeix "a títol personal", des de Podem consideren que "és una vergonya" i que "taca" la imatge d'Espanya.

El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, que també hi assisteix acompanyant els actuals monarques i com a màxim representant de l'executiu estatal, ha remarcat que són Felip VI i Letícia el que representen Espanya. "El rei emèrit es troba a Londres responent a una invitació a títol personal", ha dit en una atenció als mitjans des de la capital del Regne Unit.

En el mateix sentit s'ha pronunciat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una entrevista a Antena 3 en què ha defensat que "qui representa Espanya són Felip VI i Letícia" mentre que la invitació de l'exmonarca és a "títol privat de la Casa Reial britànica". La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha opinat que es tracta d'una "anècdota" i ha remarcat que la notícia és Elisabet II. En una entrevista a TVE, Robles ha defensat que "no es pot perdre el focus" i ha remarcat que "el que és important és que es rendeix tribut" a Elisabet II i no si Felip VI es troba amb el seu pare.

Per altra banda, el coportaveu de Podem Pablo Fernández ha criticat la presència de Joan Carles I al funeral d'Elisabet II. "Està clar que el rei emèrit és una vergonya per a aquest país i que taca la imatge d'Espanya", ha dit aquest dilluns en roda de premsa. Fernández ha opinat que "la monarquia espanyola amb actuacions i comportaments com aquests cada dia compta amb menys suport i està cada dia més desprestigiada i desacreditada".

El coportaveu de la formació lila ha reclamat que l'exmonarca comparegui davant de la justícia espanyola "per retre compte de tots els presumptes casos de corrupció que l'acompanyen". En la mateixa línia, Jaume Asens, president del grup d'Unides Podem, ha desitjat que "tant de bo l'emèrit es deixi veure per la justícia espanyola amb tanta facilitat com ho fa al funeral de monarques".

Altres notícies sobre el funeral d'Elisabet II que et poden interessar