On està enterrada Elisabet II i quins famosos també hi són?

La monarca britànica reposarà per sempre al costat de la majoria dels seus familiars, al castell de Windsor

Desenes de membres de la casa reial britànica reposen al Castell de Windsor
Desenes de membres de la casa reial britànica reposen al Castell de Windsor | Viquipèdia Commons
V. R.
19 de setembre del 2022
Actualitzat el 20 de setembre a les 9:41h
El funeral d'Elisabet II del Regne Unit ha paralitzat tot el país en una cerimònia sense precedents en tot el planeta. Centenars de líders mundials i membres de la reialesa de tot el planeta es reuneixen a l'Abadia de Westminster per mostrar els seus respectes a l'anterior monarca britànica i donar un últim adeu a la Reina.

La cerimònia, que dura diverses hores, finalitza al castell de Windsor, on reposarà per sempre al costat de la majoria dels seus familiars. Aquesta mítica localització, propietat de la corona britànica, alberga una llarga llista de famosos de la Casa Reial d'Anglaterra i, posteriorment, del Regne Unit. Des de membres de la Casa dels York (del segle XV) fins als actuals inquilins del palau de Buckingham, la Casa dels Windsor.

En concret, els membres de la casa reial anglesa i britànica reposen a la Capella de Sant Jordi, construïda el 1475. Durant segles ha estat una zona de pelegrinatge i de culte reial, però durant la Guerra Civil Anglesa va patir greus desperfectes. Durant la Restauració i, posteriorment amb la reina Victòria I, es van dur a terme tasques de reconstrucció fins a l'estructura actual. Només hi ha enterrats reis, reines, prínceps i princeses Aquests són tots els royals que hi ha al castell.

Els monarques d'Anglaterra i el Regne Unit que hi reposen
La zona de la capella en memòria de Jordi VI és on reposarà Elisabet II, al costat de la seva família més pròxima. Allà hi ha enterrats el seu pare Jordi VI (mort el 1952), la seva germana la princesa Margarida (morta el 2002); la seva mare Isabel (morta el 2002) i el seu marit, el príncep Felip (mort el 2021). A tocar de la porta Oest, sols, hi reposen el rei Jordi VI (mort el 1936) i la seva dona, la reina Maria (enterrada el 1953). 

A la zona de l'altar hi ha Eduard VI d'Anglaterra (mort el 1483); Enric VI d'Anglaterra (mort el 1484) i la seva esposa, la reina Isabel Woodwille (morta el 1492); el rei Eduard VII del Regne Unit (mort el 1910) i la seva esposa, la reina Alexandra (morta el 1925). Apartats, a la zona del cor, hi ha tres monarques anglesos més: la reina Jane Seymour (enterrada el 1537); el famós rei Enric VIII (enterrat el 1547); i el rei Carles I (mort el 1649). En una capella a part, hi ha el príncep Leopold (mort el 1884) i el príncep Albert Victor (enterrat el 1892).

La zona amb més enterraments reials és la cripta reial, on hi ha el rei Jordi III (mort el 1820) i la seva esposa, la reina Carlota (morta el 1818); el rei Jordi IV (mort el 1830); el rei Guillem IV (mort el 1837) i la seva esposa, la reina Adelaida (morta el 1849); el rei Jordi V de Hannover (mort el 1878); la princesa Amelia (morta el 1810); la princesa Augusta (morta el 1813); la princesa Carlota (morta el 1817); el príncep Eduard (mort el 1820); la princesa Isabel (morta el 1821); el príncep Federic (mort el 1827); la princesa Augusta (morta el 1840); la princesa Maria Adelaida (morta el 1897); el príncep Francesc (mort el 1900); el príncep Adolf (enterrat el 1930); i la princesa Augusta (enterrada el 1930).

També hi ha altres persones rellevants de la família reial enterrades a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor, encara que no han estat monarques directes d'Anglaterra ni del Regne Unit. També hi ha un grapat de ducs i barons del regne, a més d'un príncep d'Etiopia i diversos militars, entre d'altres.