POLÍTICA

Així és la reforma del Codi Civil que permetrà desheretar els fills

Només s'aplicaria en alguns casos, com ara maltractament, abandonament o manca de relació

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, pilota el procés. | Adrià Costa
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 19 de setembre de 2022 a les 12:21 |
El Departament de Justícia de Lourdes Ciuró treballa en una reforma del Codi Civil que permeti desheretar els fills. Això sí, només en alguns casos, com ara maltractament psicològic, abandonament o falta de relació entre els pares i la seva descendència.

Aquesta ha estat una notícia molt ben rebuda entre una part considerable de la societat, ja que, sovint, la lectura de l'herència d'un familiar desencadena en disputes. Els testaments impugnats i les legítimes posades en dubte en són només dos exemples. A continuació, us expliquem què significarà exactament desheretar amb la reforma i quines són les modificacions que es plantegen.


Què vol dir exactament desheretar un fill?


Desheretar un fill significa deixar-lo sense legítima, és a dir, privar-lo del 25% de l'herència que toca repartir, per llei, entre els fills. Segons la consellera Ciuró, la legítima és "una disposició obligatòria a favor dels legitimaris, però si passen circumstàncies com maltractaments psicològics o un abandonament, el testador ho ha de tenir més fàcil per disposar dels seus béns".


Quins són la resta de canvis en què treballa la reforma?


Fins ara, només es podia desheretar un fill si la resta de fills eren capaços de demostrar que no es feia càrrec dels pares, quelcom molt complicat perquè s'havia de demostrar un fet que no havia ocorregut, el que es coneix com a "prova diabòlica". Ara, el que podria canviar amb la reforma és que serà el desheretat qui haurà de defensar la seva legítima. A més a més, també s'escurça el termini per fer-ho: tindrà quatre anys en lloc dels 10 actuals.


Què falta perquè s'aprovi?


El següent pas per actualitzar el Codi Civil és que el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya emeti un informe al respecte. Després, el text haurà de ser aprovat pel Govern i, aleshores, s'enviarà al Parlament, on es començarà a tramitar el projecte de llei abans de finals d'any.

Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació