Els comuns insten ERC a substituir Borràs i resoldre la divisió del Govern per negociar els comptes

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, reclama a Aragonès que s'encarregui de solucionar el bloqueig del Parlament i de la crisi interna del Govern: "Catalunya ha entrat en una espiral de bloqueig"

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena.
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. | Catalunya en Comú
19 de setembre del 2022
Actualitzat a les 12:55h
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha instat ERC a desbloquejar d'una vegada per totes la situació del Parlament per la no substitució de la presidenta suspesa, Laura Borràs. Solucionar aquesta situació d'interinatge i també les desavinences internes al Govern entre ERC i Junts és pels comuns un pas imprescindible poder iniciar la negociació dels pressupostos de la Generalitat, on el Govern ja ha assegurat que els socis prioritaris són els comuns i la CUP. "És molt complicat fer-ho si no es resol el desbloqueig del Parlament i la crisi del Govern", ha avisat Mena.

"Volem mostrar la nostra preocupació perquè Catalunya ha entrat en una espiral de bloqueig i interinitat", ha dit el portaveu en roda de premsa aquest dilluns, des d'on ha apuntat que les "baralles ERC-Junts" estan fent que el "Govern pengi d'un fil" mentre que la inflació i la crisi energètica són cada cop "més palpables". El portaveu de la formació ha considerat que el que hauria de fer ERC és entendre que si les principals institucions del país estan bloquejades, "és impossible que el país avanci".

És per això que ha posat tot el focus sobre el president de la Generalitat, que considera que és qui ha d'arreglar aquesta situació: "Només amb missatges per part d'Aragonès no tindrem solucions. És ell qui té l'encàrrec de buscar les solucions que necessita el país", ha dit Mena, que ha recordat que des d'un inici la seva formació al Parlament es va brindar a negociar els comptes amb l'objectiu que siguin expansius i que serveixin per millorar el dia a dia dels catalans: "Però és evident que si no sortim de la sensació de bloqueig, és molt difcil que la situació pressupostària avanci", ha insistit.

Ja fa setmanes, fins i tot abans de l'estiu, que el conseller d'Economia, Jaume Giró, va fer les primeres gestions i va obrir una ronda de contactes per negociar els pressupostos. Mentre que pel conseller de Junts cal ampliar al màxim el consens sobre aquests pressupostos -ja ha mantingut reunions fins i tot amb el PSC- per la part d'ERC de l'executiu aquests comptes només s'han de negociar amb els comuns i amb la CUP, tot i que els anticapitalistes ja fa mesos que han trencat amb l'executiu.

Enmig d'aquesta situació ara els comuns, que saben que ERC els necessita per tirar endavant els comptes, centren el focus sobre els republicans perquè posin fil a l'agulla a la situació d'interinitat de la cambra catalana: "Aragonès té una doble responsabilitat, solucionar la crisi de Govern i facilitar que comenci la negociació dels pressupostos", ha conclòs.

Aragonès a Nova York
Sobre la visita del president de l'executiu a Nova York per la cimera climàtica, Mena ha considerat "positiu" que hi sigui, però ha criticat que marxi als Estats Units a fer "anuncis" quan després no aplica les mesures climàtiques Catalunya. Per això, l'ha instat a anunciar des de Nova York mesures com l'impost als creuers, bones polítiques per la mobilitat sostenible o que es "deixi de romanços" i digui obertament que està en contra de l'ampliació de l'Aeroport del Prat