Junts lamenta les «provocacions» de Junqueras i les atribueix als «nervis» d'ERC

El portaveu de la formació, Josep Rius, assegura que "val la pena" continuar amb la coalició si els republicans "s'avenen a complir" el acords; també demana a Aragonès "sumar" i "no dividir" des de la presidència

L'executiva de Junts, reunida fa unes setmanes a Pals.
L'executiva de Junts, reunida fa unes setmanes a Pals. | Junts
19 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:13h
Setmana decisiva -una més- per conèixer el desenllaç de la crisi oberta entre ERC i Junts, que amenaça amb trencar el Govern camí del debat de política general i del cinquè aniversari de l'1-O. L'executiva del partit que lideren Laura Borràs i Jordi Turull s'ha reunit aquest dilluns després d'un cap de setmana en què han escoltat com Oriol Junqueras, president dels republicans, ha obert foc contra alguns dirigents del partit i del PSC per "tapar-se els casos de corrupció". En la roda de premsa posterior a la cita de la direcció, el portaveu Josep Rius ha definit com a "provocacions" les paraules de Junqueras i les ha atribuït als "nervis" que, segons ell, existeixen a ERC. 

El portaveu, de cara al debat de política general, ha demanat "recuperar" l'agenda independentista i apostar per "culminar" el procés -com va indicar Pere Aragonès en el debat d'investidura-, juntament amb la necessitat "complir" l'acord de legislatura. "Demanem al president que actuï com a líder d'una coalició i no d'un partit", ha ressaltat, al mateix temps que ha manifestat la necessitat de "sumar" i no de "dividir" des de les institucions. El contactes, ha dit Rius, són "constants".

Turull, aquest diumenge des de Llagostera, ja va lamentar que Junqueras hagués de recórrer a la "difamació". El secretari general de Junts, protagonista de les negociacions en marxa amb Aragonès, insisteix que el partit no ha situat cap "ultimàtum", sinó que ha apostat perquè es "compleixi" el pacte de legislatura signat el maig del 2021. Les demandes són les que verbalitzen des de fa setmanes: posar en marxa una direcció estratègica del procés, estructurar la unitat d'acció a Madrid i posar l'autodeterminació i l'amnistia al centre de la taula de diàleg, fins ara centrada en altres qüestions.

Dimecres passat es van citar els principals dirigents de tots dos partits al Palau de Pedralbes que no va acabar amb cap acord i que només va servir per certificar la distància entre les dues formacions. Dels republicans hi havia el Aragonès acompanyat de Laura Vilagrà, Marta Vilalta, Josep Maria Jové i Sergi Sabrià, mentre que la representació de Junts va estar formada per Jordi Turull, Laura Borràs, Josep Rius i Albert Batet, que van acompanyar el vicepresident Jordi Puigneró. El resum de les deslleialtats es va deixar per després de l'àpat, però el to no va trigar a escalar.

Si els representants de la formació liderada per Turull i Borràs insistia en què ERC "no estava complint" amb l'acord de legislatura perquè no s'havia posat en marxa -entre altres qüestions- la direcció estratègica del procés, Aragonès els retreia que ells estaven desmarcant-se, des de feia un any, del primer punt del pla de Govern, que és el diàleg amb l'Estat. La digestió de les frases que es van pronunciar no va ser senzilla.

"De moment no ens movem", resumeixen fonts republicanes consultades per NacióDigital, que es veuen "aguantant el pols" de Junts com ja van fer -sempre segons el seu punt de vista- amb la suspensió de Borràs al Parlament i amb la negativa de la formació on milita Carles Puigdemont a proposar només consellers per formar part de la taula de diàleg. Aragonès, en els contactes que manté amb el seu entorn més immediat, sosté que no es pot posar en marxa la direcció estratègica del procés perquè "ja es va intentar" i les negociacions -fins al febrer- no van arribar a bon port.