​Preparant-se per a les municipals

Més d’un centenar de futurs candidats aprenen estratègies de comunicació, lideratge i gestió d’equips a l’Escola de Governs Locals de l'ACM

Lluís Soler, president de l'ACM, a l'Escola de Governs Locals
Lluís Soler, president de l'ACM, a l'Escola de Governs Locals | ACM
NacióDigital
19 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:43h
Vila-seca va acollir durant dos dies (divendres tarda-vespre i dissabte matí) la 6a edició de l‘Escola de Governs Locals de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), organitzada a través de la Fundació Aula d’Alts Estudis d’Electes. La trobada va aplegar més de 130 representants municipals i candidats a les eleccions municipals de maig de 2023. I és que l’Escola de Governs Locals 2022 es va celebrar en clau electoral per ajudar als representants locals a preparar el seu pas per les urnes i donar eines, estratègies i instruments que els puguin ajudar en la preparació pre i postelectoral.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va recordar que estem a punt de tancar un mandat municipalista marcat per la pandèmia, la guerra a Ucraïna i la crisi energètica que han posat moltes dificultats a la gestió municipal dels electes. En relació a les properes municipals, va destacar que “la millor manera de combatre l’abstenció i la desafecció política és creant lideratge, projectes sòlids, cohesió social i il·lusió per fer uns pobles i ciutats millors” i ha afegit que “l’avaluació als representants públics es fa diàriament quan sortim al carrer, estem a casa o ens truquen a la porta”. 

En aquest sentit, Soler va insistir que aquesta realitat “no es tradueix amb un marc competencial, ni en una distribució de recursos i autonomia adaptats a les hisendes locals” i que cal elaborar una nova llei de governs i finances locals “adaptada a l’actual context polític, democràtic i social” i un nou estatut de l'electe local que dignifiqui la figura dels electes. Per la seva banda, la secretària general de l’ACM, Joana Ortega, va descatar la importància de la formació dels electes i va detallar les propostes formatives que l'ACM té previstes en els propers mesos

Cal destacar que un 66% dels assistents a l’Escola de Governs Locals eren càrrecs electes d’aquest mandat que tornaran a integrar llistes electorals als propers comicis locals. Un 69% del total d’inscrits ja tenen responsabilitats de govern actualment, mentre que el 30% restant són oposició o no formen part de l’ens local. També cal destacar que un 13% actualment són alcaldes i alcaldesses, mentre que un 50% ja són electes locals. Per procedència territorial, hi havia participants d’arreu del territori, destacant que el 25,49% eren de la vegueria del Tarragonès, seguit per la de Barcelona (20,59%) i la Catalunya Central en quasi 10%.

La veu dels experts
El divendres es va impartir lliçó inaugural sobre el comportament electoral a Catalunya a Catalunya en unes municipals, que va anar a càrrec del director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), Jordi Muñoz. També es va presentar l’Estudi del Baròmetre municipal de l‘ACM sobre “Expectatives i demandes ciutadanes per a les eleccions municipals del 2023”, que va anar a càrrec de Jordi Sauret, director de Feedback. Al mateix temps, es van portar a terme dos tallers centrats en com abordar les demandes ciutadanes i quines polítiques es poden emprendre de cara a aquest final de mandat, dinamitzats per l’empresa Neopolis.

El dissabte al matí es va programar una sessió magistral sobre innovació en la gestió pública municipal amb el consultor en innovació estratègica, Xavier Marcet, i dos tallers formatius sobre lideratge i emprenedoria des de les administracions locals amb l’exalcalde i exconseller Joaquim Nadal, i sobre com emprendre grans projectes a partir de la col·laboració publicoprivada local amb Marc Esteve, director del Master in Public Administration and Management a l'School of Public Policy de la University College London.
 

Una taula rodona amb periodistes va tancar l'Escola de Governs Locals. Foto: ACM


L’Escola de Governs Locals 2022 es va tancar amb una taula rodona de periodistes a l’entorn de la percepció de l’opinió pública sobre les properes eleccions municipals. Hi van participar Ferran Casas, subdirector de Nació Digital; Quico Sallés, periodista d’El Món.cat; Joana Vallès, directora de continguts de la Xarxa de Comunicació Local (XAL); i Sara González, periodista d’El Periódico.