salut pública

Alerta per un cas de febre del Nil a Reus

L'Ajuntament activa un pla per l'aparició de la malaltia, que es transmet a través de la picada de mosquits

Mosquit del gènere 'culex', transmissor del virus del Nil | Wikipedia Commons
per Estel Romeu, Reus, Catalunya | 16 de setembre de 2022 a les 11:33 |
L'Ajuntament de Reus ha decidit activar un pla de vigilància, tractament i prevenció en matèria de Salut Pública per la detecció d'un cas positiu i un altre de "possible" de febre del Nil. Ho ha anunciat aquest matí de divendres l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, tot havent interromput el ple municipal que s'està duent a terme. S'ha constituït una comissió de treball amb la intervenció de representants del consistori i de la Generalitat de Catalunya "per fer les accions convenients", segons el batlle. Aquest ha volgut transmetre un missatge de "tranquil·litat" i ha descartat que la situació sigui "greu". 

En tot cas, però, i en tractar-se la febre del Nil d'una "malaltia emergent", els protocols existents aposten per actuar d'inici. "Cal estar alerta", ha dit Pellicer. El batlle ha precisat que les dues persones "es troben bé" i ha recordat que dels casos detectats "tan sols l'1% són greus". El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha apuntat a la redacció d'una pla informatiu adreçat a la ciutadania, per tal que conegui algunes recomanacions i com s'ha d'actuar. També ha anunciat que s'actuarà en fonts i similars, per evitar acumulació d'aigua o que aquesta s'estanqui en piscines, basses i altres. Per part seva, el regidor de Salut, Òscar Subirats, i la delegada del Govern al Camp, Teresa Pallarès, han exposat l'existència de sistemes de vigilància i control de la febre del Nil. 


La febre del Nil es transmet a través de la picada de mosquits infectats. S’han identificat fins a 40 espècies de mosquits capaços d’actuar com a transmissors de la malaltia, principalment del gènere Culex, algunes de les quals, com ara el Culex pipiens, es troben àmpliament distribuïdes a Catalunya. Els mosquits piquen aus infectades i el virus passa a les glàndules salivals del mosquit; quan torna a picar, injecta el virus als éssers humans i als animals, que els pot causar la malaltia.

Altres notícies que et poden interessar


 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

També hauries de llegir
Fa 10 setmanes

Detectat un ànec amb grip aviària al riu Besòs

Participació