De més ocupació a la Vall de l'Hidrogen: en què notarem el Pacte Nacional per a la Indústria?

L'objectiu d'incrementar el pes d'aquesta activitat econòmica en el PIB català fins al 22% l'any 2025 obliga a efectuar grans transformacions en el model productiu

La indústria catalana ha perdut pes en el conjunt d'Europa els últims anys.
La indústria catalana ha perdut pes en el conjunt d'Europa els últims anys. | ACN
17 de setembre del 2022
Actualitzat el 19 de setembre a les 8:12h
"Catalunya serà industrial o no serà". Així va voler subratllar divendres de la setmana passada el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la significació del Pacte Nacional per a la Indústria. Un gran acord que ha unit les signatures del Govern i dels agents socials, tant empresaris -Foment i Pimec- com sindicats -CCOO i UGT-. En total, seran 3.200 milions d'euros que es dedicaran a transformar el model econòmic.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en va explicar les claus en l'acte de signatura celebrat a la seu de DFactory, a la Zona Franca. Planificar la política industrial i fer-ho en un moment de grans transformacions econòmiques és l'objectiu d'un Pacte Nacional que neix a les portes d'una tardor carregada d'interrogants i potencialment conflictiva, com han advertit les centrals sindicals. Aquests són cinc àmbits concrets en els quals es notarà l'impacte del Pacte Nacional.

Més polígons industrials
El Pacte preveu incrementar d'aquí al 2025 el pes de la indústria en el PIB català. Actualment, és del 19% i es vol que en tres anys arribi al 22%. En els darrers vint anys, el pes de la indústria catalana a Europa ha passat de representar el 2,1% a l'1,9%. S'actuarà en diversos fronts i es farà aviat: es multiplicarà per quatre el pressupost en innovació industrial, s'incrementaran de 36 a 40 els polígons de més de 100 hectàrees i tots tindran accés a fibra òptica.

Més descarbonització: la Vall de l'Hidrogen 
Encara que s'estengués la instal·lació de plaques solars per tot el territori català, el cert és que el país continuaria endarrerit. Són necessàries grans instal·lacions i recuperar terreny perdut en sostenibilitat i economia circular. A Catalunya, el sector manufacturer i l'energètic són els responsables del 45% d'emissions de CO2 i consumeix el 25,5% de l'energia final. 

El Pacte Nacional inclou el desenvolupament -amb una partida de 20 milions d'euros- de la Vall de l'Hidrogen, un projecte coordinat per la Universitat Rovira i Virgili. Es destinaran 60 milions més al Pla d'impuls d'energies renovables, s'impulsarà el biogàs i la implantació de biorefineries.  

Més ocupació i millors salaris: 510.000 treballadors
L'aposta per reforçar el teixit industrial ha estat saludada efusivament pels sindicats, ja que la indústria és un sector amb millors condicions laborals que els serveis. Es vol passar de 480.000 a 510.000 persones treballant en el sector de la indústria i que més d'un 30% siguin dones. També s'aposta perquè la creació de nova ocupació sigui paral·lela a una major qualificació tècnica. Per això s'engegarà un pla estratègic per captar inversions per fabricar semiconductors i es reindustrialitzaran plantes tancades.  

Multiplicar per quatre les places de formació dual
Moltes empreses es queixen de les dificultats per trobar tècnics especialitzats i es vol afrontar aquest problema. Es donarà un salt important en formació professional per a la indústria, passant de 27.800 places a 30.600 el 2025. En formació dual -com els antics aprenents-, s'incrementaran les actuals 3.700 places actuals a 12.500. Es destinaran 39 milions d'euros a un pla de formació dual.

Innovar per competir: cap als 90.000 milions en exportacions
Es vol fer més robusta la indústria i per això cal fer un salt en la innovació, la digitalització i la indústria 4.0. La mobilitat sostenible, l'alimentació del futur i les ciències de la vida són sectors prioritaris i es destinaran 103 milions d'euros per a tots els sectors que facilitin la transició cap a l'economia circular. Es vol incrementar la internacionalització i el Pacte Nacional es proposa incrementar les exportacions industrials fins als 90.000 milions d'euros. El 2019, les exportacions havien arribat a la xifra rècord de 73.938 milions, però la pandèmia les va afectar de ple, fins baixar als 66.526 milions. El 2021 ja van recuperar-se fins a més de 80.000 i ara es vol que les exportacions de béns industrials superi clarament aquest nivell.  
Arxivat a