Giró engega la negociació amb el PSC pels pressupostos de la Generalitat

El conseller d'Economia es compromet a continuar negociant amb els socialistes malgrat la negativa d'ERC, que només veu de socis els comuns i la CUP

El conseller d'Economia, Jaume Giró.
El conseller d'Economia, Jaume Giró. | ACN
15 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:03h
El conseller d'Economia, Jaume Giró, es va reunir dimecres al vespre amb la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, per engegar la negociació dels pressupostos de la Generalitat. La reunió, que es va allargar una hora, arriba després que els socialistes s'hagin ofert en reiterades ocasions a entrar en aquesta negociació sense "condicions", mentre que la part d'ERC del Govern insisteix que els únics socis possibles són els comuns i la CUP, com va reiterar dimecres mateix la consellera Laura Vilagrà. Segons Romero, durant la trobada els socialistes van traslladar al conseller la voluntat que els comptes tinguin per objectiu reforçar les prestacions per a les "famílies vulnerables".

A la reunió només hi van ser presents Giró i Romero, es va realitzar a quarts de set de la tarda i es va dur a terme al despatx del conseller. A la mateixa hora, estava encara en marxa la cimera entre el Govern i les cúpules d'ERC i Junts al Palau de Pedralbes per abordar el futur polític de l'executiu, una reunió "tensa" després de les diferències manifestades aquestes últimes setmanes que s'acaben d'arrodonir amb l'amenaça de Junts de sortir de Govern.

Res a veure a la reunió PSC-Giró. Segons Romero, va ser "cordial" i el titular d'Economia es va comprometre a noves trobades amb l'objectiu de treballar propostes concretes: "Em va dir que continuaríem treballant", ha detallat en roda de premsa aquest matí. L'única petició que posaven els socialistes damunt la taula per aquesta negociació era "sinceritat". El PSC és conscient que ni el president Pere Aragonès ni cap membre d'ERC del Govern volen que els socialistes entrin en l'equació dels pressupostos, i és per això que a la reunió van demanar si el Govern vol o no comptar amb ells i tenir-los com a interlocutors vàlids. "Ens vam emplaçar a fer més reunions", ha insistit Romero sobre la posició de Giró, de qui ha ressaltat que té "l'autoritat" per parlar en nom del Govern.

Des del partit d'Oriol Junqueras miren amb perplexitat que Giró s'obri a negociar els pressupostos amb els socialistes quan ni tan sols es volen veure amb el PSOE a la taula de diàleg. En canvi, Giró ha dit reiteradament en els últims dies que és una "obligació" parlar amb el PSC sobre aquests comptes. En aquests termes es va expressar dimecres al matí en una entrevista a Catalunya Ràdio en la qual va avançar també que pensa portar els comptes al consell executiu al voltant del 20 d'octubre, amb l'objectiu -com es va aconseguir l'any passat- de tenir els comptes en vigor l'1 de gener.

Illa envia una carta a ERC, Junts i la CUP pel cas Borràs
Més enllà de les reunions pels comptes, aquest dijous el president del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha fet arribar una carta als presidents dels grups parlamentaris d'ERC, Junts i la CUP instant-los a trobar una solució per la situació d'interinatge en la qual es troba el Parlament des de la suspensió de Laura Borràs. Els socialistes van fixar com a data límit per desllorigar la situació el 15 de setembre, però vist que no s'ha complert, han emplaçat els tres partits a trobar un "acord polític" per solucionar-ho com més aviat millor.

"No podem ni devem allargar més aquesta situació. Comprometre el prestigi i el bon funcionament del Parlament afegeix incertesa a la situació política actual i no ens ho podem permetre. El Parlament es mereix una presidència amb funcions i facultats plenes", exposa Illa en la missiva, on indica que s'adreça a aquests tres grups polítics perquè són els que van "facilitar l'elecció" de Borràs com a presidenta i s'ofereix a facilitar l'elecció d'una nova presidenta del Parlament amb "plenitud de funcions".
 

Carta de Salvador Illa a ERC, Junts i la CUP by naciodigital on Scribd