Els 11 empresaris russos morts des de l'inici de la guerra: qui són i com han perdut la vida?

Les diferents morts d'oligarques o càrrecs empresarials propers al govern de Putin s'han produït, oficialment, per suïcidis o accidents

Una bandera russa, en una imatge d'arxiu
Una bandera russa, en una imatge d'arxiu | Europa Press
14 de setembre del 2022
Actualitzat a les 16:53h
La guerra a Ucraïna, més enllà de les tràgiques morts al camp de batalla, ha deixat un fenomen, com a mínim, misteriós. Fins a 11 empresaris i oligarques han mort des que, una matinada del 24 febrer, Vladímir Putin decidia envair Ucraïna i donar principi a una guerra que ja s'allarga durant més de sis mesos i que ara sembla que comença a girar a favor del país envaït. El vincle entre el conflicte bèl·lic i aquestes morts és impossible de demostrar, però qui són i com han perdut la vida?

El primer a caure va ser Aleksander Tulyakov, un alt executiu financer de l'empresa de gas russa Gazprom. Va ser només un dia després de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna i va aparèixer penjat en el garatge d'una casa de camp a Sant Petersburg. Segons van informar les autoritats locals, van trobar una nota de suïcidi al costat del cos. Un mes abans també havia mort deixant un altre text similar Leonid Shulman, responsable de transport de Gazprom.

En la mateixa línia va perdre la vida Mikhail Watford, un magnat i oligarca rus nascut a Ucraïna que el 28 de febrer va aparèixer penjat al pàrquing de casa seva, al sud d'Anglaterra. La policia britànica no va trobar indicis de violència i, per tant, es va descartar que fos un crim. Un mes després, el 23 de març, Vasiliy Melnikov, la seva dona i els seus dos fills apareixien morts. L'home era el propietari de l'empresa de subministraments mèdics Medstom i hauria matat la seva família abans de suïcidar-se.

Els dos casos més impactants van arribar el 18 d'abril. En qüestió d'hores de diferència, Vladislav Avayev i Sergei Protosenya mataven les seves dones i les seves filles, l'un a Moscou i l'altre a Lloret de Mar a més de 3.500 quilòmetres de distància. Avayev era expresident de Gazprombank mentre que Protosenya era antic executiu de Novatek, el segon productor de gas natural de Rússia. L'única diferència va ser el modus operandi: el primer va matar la família a tres mentre que el segon ho va fer amb una destral i un ganivet.

La sèrie de suïcidis va acabar provisionalment amb la mort d'Andrei Krukovsky, director d'un popular ressort d'esquí que depèn de Gazprom. En aquest cas, l'home no s'hauria tret la vida sinó que hauria mort caient d'un penya-segat mentre feia senderisme. Accidental, tot i que un pèl més grotesca, va ser la mort d'Aleksander Subbotin. El conseller i exgerent principal de LUKoil, la petroliera més gran de Rússia, va morir per una aturada cardíaca després d'ingerir verí de gripau que li va receptar un xaman per curar la ressaca.

En circumstàncies gairebé de pel·lícula també va morir el 4 de juliol Yuriy Voronov, CEO i fundador d'Astra Shipping, una empresa vinculada a Gazprom. Voronov va aparèixer mort en una piscina de la seva residència a Leningrad, amb un tir de bala al cap i una pistola prop del cos. A la seva mort cal sumar-li també la misteriosa de Dan Rapoport, un oligarca obertament contrari a Putin que va morir el 14 d'agost quan va caure d'un edifici d'apartaments de luxe. La policia estatunidenca va determinar que no hi havia hagut violència prèvia i que l'home s'havia suïcidat.

I el setembre ha començat de la pitjor manera. Si durant els últims mesos hi havia una mort al mes, durant aquest últim mes ja han mort dos empresaris russos en estranyes circumstàncies. El dia 1 de setembre moria Ravil Maganov, president de LUKOil, després de caure d'una finestra d'un sisè pis d'un hospital de Moscou. Maganov, que havia criticat de manera pública la invasió russa d'Ucraïna, patia de problemes cardíacs i també tenia depressió. L'última de les morts ha estat aquest mateix dilluns 12 de setembre. Ivan Pechorin, alt càrrec del govern rus, va morir al mar del Japó després de caure de la barca en la qual viatjava.