​Un cap de setmana de portes obertes a pagès

Torna el Benvinguts a Pagès: com participar en la gran festa per descobrir l'origen d'allò que mengem

Torna el Benvinguts a Pagès
Torna el Benvinguts a Pagès | Adrià Costa
20 de setembre del 2022
Actualitzat el 27 de setembre del 2023 a les 9:34h
Els darrers anys no ha parat de créixer l'interès pels aliments km 0. Ens agraden perquè són productes saludables, de proximitat, amb poc impacte ambiental, que mantenen població fixada al territori i preserven la diversitat de paisatges del nostre país. Malgrat que n'augmenta el consum, no sempre és fàcil conèixer el procés de producció i, sobretot, les persones que els fan possibles.

Benvinguts a Pagès és la gran oportunitat per fer-ho. La gran festa de la pagesia catalana torna el cap de setmana de l'1 i el 2 d'octubre amb 180 explotacions agroalimentàries que obren portes gratuïtament per tal que els visitants coneguin l'origen d'allò que mengem i, si ho volen, aprofitin per omplir el rebost.


T'interessa el Benvinguts a Pagès? T'expliquem com funciona
 Quan? Dissabte 1 i diumenge 2 d'octubre

 On? 180 explotacions agroalimentàries de tot Catalunya

 S'ha de pagar? No, a diferència de les visites de la resta de l'any, aquest cap de setmana és gratuït

 S'ha de reservar? Sí, i a continuació t'expliquem com fer-ho:

 1. Entra al cercador de benvingutsapages.cat: pots escollir una comarca o una tipologia de producte: pa, pastissos i dolços | arròs i cereals | aviram i ous | begudes | carn i embotits | formatges i làctics | fruita fresca | fruits secs | mel | llegums | oli | peix i marisc | verdures i hortalisses.

 2. Fer la reserva des de l'explotació seleccionada. Benvingutsapages.cat funciona com una central de reserva i l'any passat en va gestionar 32.000 en un sol cap de setmana.

 3. Pots escollirrestaurant, allotjament rural o activitat complementària a l'explotació seleccionada. També optar per fer una ruta d'un dia o de cap de setmana entre les 16 proposades.

La millor oportunitat d'omplir el rebost
L'experiència al Benvinguts a Pagès no és completa si, després de la visita, no s'aprofita la presència a les explotacions agroalimentàries per omplir el rebost. No en va, és una gran oportunitat per fomentar la venda directa sense intermediaris: del productor al consumidor, del camp a la taula. Les dades així ho indiquen: un 80% de les persones que hi participen compren els productes després de coneixer-ne el procés d'elaboració.

Per als productors es tracta d'una oportunitat pràcticament única per donar-se a conèixer entre nous públics. “Necessitem consumidors responsables per fer possible petits projectes com els nostres”, explica l'Anna Pijuan, de Mas Casas de Cruïlles, una explotació ramadera del Baix Empordà dedicada a la cultura de l'ovella. 

Encara més contundent es mostra l'Ester Gomis, responsable de Ca Rosset, mentre enllesteix la plegada de l'avellana: “Si la societat no consumeix producte de proximitat i sense intermediaris, els pagesos ens extingirem”. Finalment, en Carlos Pàmpols, que elabora formatges de cabra des de Cal Quitèria, destaca el paper del sector primari en estructurar l'economia dels pobles, però també en un coneixement i en uns oficis que no es poden perdre.

Els mateixos productors ens parlen de les raons per participar al Benvinguts a Pagès i de la singularitat de les seves explotacions.
 


És una gran oportunitat per conèixer les persones que fem possible els productes de proximitat.

Ester Gomis | Ca Rosset (Vilallonga del Camp, Tarragonès)

Ca Rosset és una de les pocs negocis dedicats a l'avellana que participa al Benvinguts a Pagès. De fet, és una explotació singular perquè tenen marca pròpia i fan el procés complet: plegar (recollir l'avellana de terra, aquest setembre), assecar, trencar, torrar i envasar per ser venuda. Des de Vilallonga del Camp, en ple territori de la DO Reus, les germanes Ester i Irene Gomis Fortuny cultiven avellana negreta, la varietat de millor qualitat del Camp de Tarragona.


L'Ester va decidir prendre el relleu a la finca familiar després que la fessin fora de la feina. “Sempre m'he sentit pagesa. No podia permetre que el negoci s'acabés amb la jubilació dels meus pares”, explica. L'aposta per tenir marca pròpia els ha de permetre intentar tirar endavant en un context de baixos preus i on la venda directa sembla l'única alternativa sostenible.
 


Volem contribuir a lluitar contra el canvi climàtic.

Anna Pijuan | Cal Casas (Cruïlles, Baix Empordà)

Mas Casas de Cruïlles també combina la tradició familiar amb la innovació d'una nova generació. La història es remunta 80 anys enrere quan l'avi d'en Salvi Casas va comprar un ramat d'ovelles. L'explotació la va continuar el seu pare, però la seva mort per un càncer va obligar en Salvi i l'Anna Pijuan a escollir: continuar o tancar.

Van optar per prendre el relleu a inicis de 2020. Ho van fer deixant les respectives feines i fent un canvi de 180 graus a l'explotació. Van optar per l'agricultura regenerativa –un pas més que l'ecològica- i el maneig holístic. “Busquem el binomi perfecte entre terra i animals”, explica l'Anna Pijuan. De fet, aposten per reduir a la mínima expressió l'impacte ambiental com una forma de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.


Plantegen la visita com una “experiència entorn de l'ovella”, ja que intenten aprofitar-ne el màxim de productes: carn de xai, llana, derivats làctics –iogurts, llet, quefir- i cosmètica natural. Mas Casas ha estat un dels grans damnificats per la brutal pedregada de l'agost i visitar-los (o participar al crowfounding) és una manera de donar-los suport.
 


Allò difícil és tenir una matèria primera de gran qualitat.

Carlos Pàmpols | Cal Quitèria (Almacelles, Segrià)

També té molta tradició Cal Quitèria d'Almacelles. Són cinc generacions dedicades a l'agricultura i la ramaderia des del Segrià. L'actual, formada per en Carlos i la Mariona Pàmpols, va decidir ara fa 12 anys tancar el cicle i convertir-se també en elaboradors de formatges de cabra. “Produïm ferratges, cuidem els animals, obtenim la llet, n'elaborem els formatges i els comercialitzem”, explica en Carlos.

Intentar ser el màxim sostenibles és un dels objectius i minimitzen el transport: “Entre el tanc de llet i la zona d'elaboració hi ha menys de deu metres”. Ara bé, la clau és tenir una matèria primera de gran qualitat, fet que facilita després obtenir els millors formatges possibles, amb premis internacionals inclosos.


Apostar per aquests productes va ser inicialment una “obligació” en un moment on la crisi del moment els va fer optar per  buscar valor afegit. Tanmateix, ràpidament va esdevenir una passió: “és un món molt creatiu”, assegura el responsable de Cal Quitèria.

Benvinguts a Pagès... tot l'any
L'1 i el 2 d'octubre tens altres plans? L'explotació que t'interessa queda massa lluny de casa o ja té les places exhaurides? Cap problema. El Benvinguts a Pagès és una experiència que també té una versió més extensa i que abasta tot l'any.

Permet visitar desenes d'explotacions i participar en les activitats que programin adaptant-se als seus horaris i disponibilitat. Això sí, a diferència del cap de setmana del Benvinguts a Pagès La Festa, les visites són de pagament.

Per aprofundir més en el coneixement de la comarca o regió que visitem, val la pena combinar més d'una explotació amb restaurants, cases de turisme rural i altres activitats complementàries. Benvinguts a Pagès t'ho posa fàcil amb les rutes d'una jornada o cap de setmana que han passat de 7 a 16.