El Baix Penedès no para de créixer i les escoles i els instituts van a remolc

Cunit, Calafell i el Vendrell conviuen amb un creixement constant d’alumnes de totes les edats, molts vinguts de Barcelona i rodalia, que sovint provoquen ampliacions

Escola  bressol del Puig al Vendrell
Escola bressol del Puig al Vendrell | AV
Llorenç Aviñó
16 de setembre del 2022
Actualitzat a les 20:14h
El Baix Penedès creix de manera continuada en nombre d’habitants, especialment en els tres municipis costaners: Cunit, Calafell i el Vendrell. Les previsions indiquen que aquest serà un creixement continuat. Les dades de l’Idescat acrediten que la previsió de creixement de la comarca superarà el 20% fins a l’any 2033.

I això es nota als serveis públics de tota mena. El Baix Penedès necessita més mossos d’esquadra, més bombers, més funcionaris, més atenció sanitària, l’ampliació de l’hospital i també més escoles i instituts.

Quina és la resposta a aquesta demanda educativa, que és un dret de la ciutadania? La resposta va a remolc de la realitat i cada cas té una solució.

Un cas particular és el de Cunit. Al municipi ha quedat manifestament petit l'institut Ernest Lluch. L'ajuntament ja ha fet cessió a la Generalitat de terrenys per a la construcció d'un centre de secundària, però encara no hi ha projecte. Per tot plegat ha estat necessària una actuació urgent. El consistori ha cedit nous terrenys a la Generalitat, aquests, al costat de l’actual institut, on es col·loquen mòduls que han de ser una solució provisional, d’entrada, per a aquest curs.

Al Vendrell la fórmula aplicada és una altra: els instituts escola. Ja funciona l’institut escola Àngel de Tobies. L’Ajuntament també ha cedit a la Generalitat terrenys per fer l’ampliació de l’institut escola de Coma-ruga, que farà la vida menys complicada a famílies i alumnes de les platges.

Alumnes de Barcelona i Ucraïna
Cal tenir en compte que a la comarca, i especialment al Vendrell, Calafell i Cunit, s’incorporen alumnes al llarg de tot l’exercici, molts procedents de famílies que es traslladen a la comarca des de l’àrea metropolitana de Barcelona. Per altra banda, el curs s’ha iniciat al Vendrell amb l’afegit de 80 alumnes de diferents edats de famílies refugiades de la guerra d’Ucraïna, repartits en dos centres diferents.

I hi ha una altra particularitat. Aquest és el tercer curs que a les escoles bressol del Vendrell s’aplica la gratuïtat a P2. Tots els nens i nenes d’aquesta edat tenen reserva feta a les escoles bressol. Per això s’ha aconseguit una escolarització del 80%, amb un total de 240 nens i nenes incorporats per primer cop als centres.

La regidora d’Ensenyament del Vendrell, Silvia Vaquero vol “agrair a les famílies la confiança dipositada en els docents i els equips de les escoles bressol portant els seus nens i nenes, la gratuïtat és un exercici d’igualat d’oportunitats des de l’inici de l’etapa educativa”

No tot són reclamacions. El curs ha començat al Montmell amb la nova escola Teresa Godes, una reivindicació de fa anys que per fi s’ha fet realitat. L’alcalde d'aquesta localitat, Josep Maria Roldan, ha explicat que “al cap  d’anys de peticions, reunions i actes de protesta, els habitants del Montmell poden dir que hem estat escoltats. Han estat anys d’esforç en equip de mares i pares, alumnes, personal docent, antic i nou govern municipal". I conclou: "Junts han assolit, amb retard això sí, que la nova escola Teresa Godes i Domènech sigui una realitat”.

Però aquesta realitat és tossuda. Mentre Barcelona i l’àrea metropolitana perden població i també estudiants, el Baix Penedès els guanya sense la dotació d’equipaments adequada.