La televisió descobrirà un poble indígena en ple segle XXI

per Ecodiari , 7 d'abril de 2011 a les 15:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un membre de la tribu en plena acció de caça. Foto: Armando Soares Filho

En ple segle XXI, les selves tropicals amaguen pobles aïllats que mai, en milers d'anys, han sortit al món exterior. No saben que existeixen els cotxes, la televisió, el telèfon o els carrers il·luminats d'una ciutat. En un món convuls per la crisi econòmica, els aixecaments populars en nombrosos països musulmans i el risc nuclear al Japó, hi ha pobles com els Suruaha, aliens als agitats esdeveniments mundials.

 
Mai abans un equip de televisió ha gravat la vida quotidiana d'aquest poble que habita en ple cor de l'Amazònia brasilera, més enllà dels 1.500 quilòmetres de la zona central del riu Purus, on existeixen 5 milions d'hectàrees de selves desconegudes. L'empresa CIPO Company , dedicada a la conscienciació social, ha estat contractada pel Canal 7 de la televisió australiana, per organitzar la producció i logística d'aquest complex viatge.


"Els Suruaha han transitat pel túnel del temps, des de fa milers d'anys, sense haver perdut la seva cultura ancestral. Protegir és un deure de la humanitat. Ara, per primera vegada, podem explicar al món com són i com viuen i aconseguir que més persones s'impliquin en la seva defensa", afirma Daniel Garibotti, director de l'empresa CIPO Company i responsable de la producció del documental.
 

L'esperit viu en el cor i viatja cap al sol
 
Els Suruaha viuen a les Oda, piràmides de palla que superen els 20 metres d'altura.Consideren l'arc de Sant Martí un senyal que anuncia una futura mossegada de serp, per això eviten mirar el firmament. Els punts cardinals nord i sud són diferents per als Suruaha, ja que incorporen el amunt i avall. Creuen que quan són enterrats, l'esperit, que viu en el cor, viatja cap a on neix el sol i allà es queda, envoltat de tot el que necessita.

És possible que els seus avantpassats transmeteren oralment la trobada amb homes de barba, coberts per armadures brillants, i que les actuals generacions pensin que aquestes històries pertanyen a un temps en què éssers celestials visitaven la terra.
 
Als Suruaha, les altres tribus de la regió, els identifiquen com el poble del verí. Sovint, quan s'enfaden, sobretot els més joves, se suïciden bevent el konabá, una beguda feta amb una liana, utilitzada habitualment per pescar, ja que elimina l'oxigen de l'aigua i fa sortir els peixos a la superfície.
 
Un viatge llarg i complicat
 
L'equip de la Coordinació General d'Indis Aïllats de la FUNAI (Fundació Nacional de l'Indi) del Govern del Brasil, és responsable de tenir cura dels límits territorials dels Suruaha i vetllar per la seva integritat. Aquesta tasca els ha permès mantenir esporàdics contactes i conèixer una mica d'una cultura que ve, sense escales, des de la prehistòria.
 
Arribar fins als Suruaha no és fàcil. Primer és necessari volar en un bimotor de 20 places des Manaus-capital de l'Estat d'Amazones-fins a la petita ciutat de Labrea, lloc on acaba també la llegendària carretera Transamazònica. En aquest punt, a la vora del Riu Purus, comencen 5 dies de navegació en un vaixell de fusta, que avançarà cada dia, durant les 12 hores de llum natural, fins a completar 900 quilòmetres i arribar a la base de la Coordinació d'indis aïllats de la FUNAI.
 
Allí els integrants de l'equip hauran de romandre 7 dies en quarantena per a ser controlats diàriament fins provar que no tenen cap virus que pugui afectar la salut dels Suruaha. Aquest poble, per la seva total aïllament, no té anticossos per a la majoria de malalties que solem patir.
 
Des de la base hauran encara viatjar nombroses hores en una llanxa i un cop en l'accés terrestre, caminar durant 5 hores fins a la vila, on viuen els 143 Suruaha que hi ha al món.
 
Els integrants de l'equip
 
L'equip està format per tres persones: Daniel Garibotti, director de CIPO, que ha viscut 20 anys a l'Amazònia brasilera, i els australians Paúl Raffaele, periodista, autor especialitzat en les últimes tribus desconegudes del planeta, i Tim Noonan, càmera estrella del programa Sunday Night, líder d'audiència a la TV nacional.
 
El llogaret va ser visitat recentment per un membre de la FUNAI per consultar-los, gràcies al traductor d'un poble veí que parla el mateix tronc lingüístic, sobre la visita de l'equip de TV. L'autorització ha arribat i els tres compleixen en els seus països d'origen amb les mesures profilàctiques exigides per l'estricte protocol de salut.
Membres de la tribu Suruaha. Foto: Armando Soares Filho

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació