Giró defensa la continuïtat de Junts al Govern: «És el millor per a la causa independentista»

El conseller d'Economia considera "perfectament possible" que el seu partit no surti de l'executiu i aposta perquè e resolguin les discrepàncies sobre l'acord de legislatura amb ERC

Giró, aquest dimarts a Palau.
Giró, aquest dimarts a Palau. | ACN
13 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:59h
El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha defensat aquest dimarts la continuïtat de Junts al Govern. "Si jo cregués que per al país i per a la causa independentista seria millor que jo no estigués a l'executiu, ja hagués marxat. Si continuo al Govern és perquè crec que per al país i per a la causa independentista és millor ser-hi", ha ressaltat Giró, que es va fer militant de Junts al novembre i des del mes de juny forma part de la direcció. En la cita de l'executiva del 29 d'agost celebrada a Pals, es va acordar negociar amb ERC un redisseny del procés en base al compliment de l'acord de legislatura i que, després del debat de política general, ja es debatria si impulsar la consulta interna a la militància sobre la qüestió, una de les que genera més debat dins la formació.

Giró ha indicat que en aquesta consulta es podrà votar a favor o en contra de continuar a l'executiu, i ha remarcat que és "perfectament possible" que Junts decideixi romandre al Govern. Es tracta d'unes paraules contraposades a les que va pronunciar ahir dilluns la presidenta de Junts, Laura Borràs, que en una entrevista a RTVE va indicar que era "perfectament possible" que s'abandoni el consell executiu. L'arribada del titular d'Economia al Govern es va produir el maig del 2021, i la proposta d'aterrar-hi va arribar per part de Jordi Sànchez, en aquell moment secretari general de Junts. Des d'aquell moment, el seu pes ha anat creixent dins i fora del partit, fins al punt que sectors de la formació el veuen com a possible candidat a la Generalitat.

El mes de setembre serà clau per veure si ERC i Junts són capaços de superar les discrepàncies evidenciades aquesta Diada. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat aquesta tarda una reunió amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per abordar els propers passos a seguir. La petició que fa Junts és que es posi en marxa la direcció estratègica del procés, un aspecte recollit en l'acord de legislatura.

El conseller, en tot cas, ha comparegut després de la reunió del Govern per explicar els detalls sobre el sostre de despesa previst per al 2023, una dada clau per elaborar els pressupostos de l'any vinent. La xifra arribarà als 33.113 milions d'euros, un increment de 3.089 milions respecte l'exercici anterior, fet que suposa una crescuda del 10,3%. Un dels elements que ha permès el creixement és haver obtingut dos punts més de marge en el dèficit, una maniobra que va prosperar gràcies a les negociacions de Pere Aragonès i el mateix Giró amb Pedro Sánchez i la ministra d'Hisenda.

En concret, les bestretes previstes del govern espanyol per l'any que ve augmenten un total de 2.323 milions d'euros i se situen en 23.380 milions. La liquidació del 2021 és positiva, de manera que s'incorporen 1.980 milions per aquest concepte. Més enllà de les xifres, el conseller ha indicat que els comptes per l'any vinent "seran expansius". "Com fa temps que no creixien", ha ressaltat Giró, que ha donat importància al fet que els comptes d'enguany van entrar en vigor d'acord amb el calendari previst.

"Esperem que puguin servir per pal·liar els efectes de la inflació i de l'increment dels tipus d'interès", ha ressaltat el conseller d'Economia. Per ara, els favorits per aprovar els comptes són els comuns, els mateixos que van permetre'n la tramitació i la validació l'any passat. El PSC s'esforça en situar-se com a soci, però ERC ho té descartat perquè podria suposar mesclar les negociacions pels pressupostos del govern espanyol. Els republicans, l'any passat, van acabar aprovant els comptes de Pedro Sánchez.

El conseller ha indicat que les negociacions s'estan "iniciant" amb "diversos grups" per veure les "inquietuds i demandes" dels comuns, del PSC i de la CUP. "La voluntat inequívoca és tenir el suport suficient per aprovar els comptes abans de Nadal i que entrin en vigor abans de l'1 de gener. Espero que hi hagi un punt de generositat per part de l'oposició", ha remarcat el dirigent de Junts. De moment, la Generalitat va quinze dies per davant respecte el calendari pressupostari de l'any passat.