L'augment del sostre de despesa anticipa uns pressupostos «expansius»

La capacitat per gastar del Govern de cara als propers pressupostos de l'any vinent, que es tramitaran a la tardor, se situa en 33.113 milions, un increment del 10% respecte l'exercici anterior

El conseller d'Economia, Jaume Giró, en roda de premsa.
El conseller d'Economia, Jaume Giró, en roda de premsa. | ACN
13 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:05h
El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha comparegut aquest dimarts després de la reunió del Govern per explicar els detalls sobre el sostre de despesa previst per al 2023, una dada clau per elaborar els pressupostos de l'any vinent. La xifra arribarà als 33.113 milions d'euros, un increment de 3.089 milions respecte l'exercici anterior, fet que suposa una crescuda del 10,3%. Un dels elements que ha permès el creixement és haver obtingut dos punts més de marge en el dèficit, una maniobra que va prosperar gràcies a les negociacions de Pere Aragonès i el mateix Giró amb el govern espanyol.

En concret, les bestretes previstes del govern espanyol per l'any que ve augmenten un total de 2.323 milions d'euros i se situen en 23.380 milions. La liquidació del 2021 és positiva, de manera que s'incorporen 1.980 milions per aquest concepte. Més enllà de les xifres, el conseller ha indicat que els comptes per l'any vinent "seran expansius". "Com fa temps que no creixien", ha ressaltat Giró, que ha donat importància al fet que els comptes d'enguany van entrar en vigor d'acord amb el calendari previst.

"Esperem que puguin servir per pal·liar els efectes de la inflació i de l'increment dels tipus d'interès", ha ressaltat el conseller d'Economia. Per ara, els favorits per aprovar els comptes són els comuns, els mateixos que van permetre'n la tramitació i la validació l'any passat. El PSC s'esforça en situar-se com a soci, però ERC ho té descartat perquè podria suposar mesclar les negociacions pels pressupostos del govern espanyol. Els republicans, l'any passat, van acabar aprovant els comptes de Pedro Sánchez.

El conseller ha indicat que les negociacions s'estan "iniciant" amb "diversos grups" per veure les "inquietuds i demandes" dels comuns, del PSC i de la CUP. "La voluntat inequívoca és tenir el suport suficient per aprovar els comptes abans de Nadal i que entrin en vigor abans de l'1 de gener. Espero que hi hagi un punt de generositat per part de l'oposició", ha remarcat el dirigent de Junts. De moment, la Generalitat va quinze dies per davant respecte el calendari pressupostari de l'any passat.