1 de 10
Salut

Dos estudis catalans plantegen canvis importants en el tractament dels tumors neuroendocrins

Són càncers poc freqüents i desconeguts per la comunitat mèdica, fet que evidencia la importància de recerca científica

Imatge d'arxiu d'un laboratori a Reus | Cedida
per NacióDigital, 13 de setembre de 2022 a les 14:01 |
Dos estudis plantegen importants canvis en el tractament dels tumors neuroendocrins, un tipus de càncer poc freqüent que pot aparèixer a qualsevol part del cos. Ambdós treballs s'han fet des de l'Hospital Vall d'Hebron i amb el suport del Grup Espanyol de Tumors Neuroendocrins i Endocrins (GETNE). La recerca, que s'ha presentat en el Congrés anual de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), ha ofert una alternativa terapèutica que millora significativament la supervivència d'alguns pacients amb aquesta mena de tumors.

N'hi ha molts tipus de càncers neuroendocrins, tot i que són poc habituals. Precisament per això és complicat dur a terme investigacions que ajudin a conèixer millor la malaltia i desenvolupin nous tractaments. De moment, se sap que hi ha tumors endocrins que es reprodueixen lentament, motiu pel qual els pacients aconsegueixen viure molts anys, i d'altres que ho fan molt ràpidament. És el cas d'alguns tumors avançats de tiroide, que són refractaris als tractaments convencionals i que tenen una esperança de vida d'entre tres i sis mesos.


Així és com va posar-se en marxa l'estudi DUTHY, un assaig que ha demostrat que la combinació de dues immunoteràpies aconsegueix millorar significativament la supervivència dels pacients amb càncer de tiroide avançat refractari, que té tractaments i una esperança de vida molt limitada.

A l'estudi van participar 68 pacients, que van dividir-se en tres grups segons el tipus de tumor: carcinoma diferenciat -lent i asimptomàtic-, carcinoma medul·lar -a la glàndula tiroide- i càncer anaplàstic -de tiroides i amb un creixement molt veloç. Per tant, en els dos primers casos havien rebut almenys dues línies prèvies de tractament, mentre que per l'últim, molt més agressiu, no hi ha tractament que millori la supervivència.


D'altra banda, pels tumors neuroendocrins d'origen pancreàtic hi ha diversos tractaments aprovats i que han demostrat l'eficàcia. Tot i això, el que no està definit és la seqüència més adequada en la qual administrar-los.

Amb aquesta base s'ha tirat endavant l'estudi SEQTOR, que ha servit per aclarir la seqüència del tractament inicial més adequada en els pacients amb tumors neuroendocrins d'origen pancreàtic, fet que ha demostrat que la quimioteràpia aconsegueix triplicar la taxa de resposta i planteja un canvi de pràctica clínica.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Participació