Desmantellen un grup criminal dedicat a cometre robatoris arreu de Catalunya

L'organització accedia als edificis a través de la tècnica del "butró", és a dir, lliscant-se pel sostre i les parets

Imatge d'arxiu d'una detenció dels Mossos
Imatge d'arxiu d'una detenció dels Mossos | Mossos d'Esquadra
NacióDigital
13 de setembre del 2022
Actualitzat a les 11:16h
Els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola han desarticulat una organització criminal dedicada a robar a empreses i domicilis amb gran mobilitat territorial. Ara per ara, els agents han detingut a tres dels sis membres de la banda, que han quedat en llibertat amb càrrecs. Segons han relacionat els cossos policials, han participat en quinze robatoris: cinc en empreses i deu en domicilis.

La investigació va començar el passat mes de març quan, a partir de l'atenció de la policia espanyola, es van conèixer quatre robatoris amb força en companyies. Per la seva part, els Mossos d'Esquadra van identificar una sèrie de persones com els autors de diversos robatoris amb força. Així, es va crear un operatiu conjunt entre els dos cossos.

En el decurs de la investigació, els policies han pogut confirmar que els lladres actuaven a l'inici en empreses, generalment localitzades en polígons industrials, amb la tècnica del "butró": accedien pel sostre i la paret, anul·laven l'alarma i robaven el material propi de les companyies i, ocasionalment, la caixa forta.
 
Després van fer el salt als habitatges. Prioritzaven les cases a quatre vents, ubicades en urbanitzacions o indrets allunyats dels centres. Escalaven els murs del jardí i forçaven les portes o finestres per accedir a l'interior. S'emportaven peces de roba, joies, dispositius electrònics i diners, que en acabat comercialitzaven al mercat negre. De moment, els robatoris amb els quals se'ls relacionen han estat a Olesa de Montserrat, Sant Fruitós del Bages, Esparreguera, Navàs, Calafell, Sant Andreu de Llavaneres, Masnou, Creixell i Palamós.

L'organització tenia una estructura de funcionament cooperatiu. Actuaven amb rols i funcions definides a partir de les habilitats dels membres. També prenien mesures d'autoprotecció, com ocultar al màxim el rostre i usar guants. Els agents han conclòs que la bateria la formaven un grup de sis homes d'entre 30 i 56 anys. Tal com s'ha constatat, els lladres no tenien cap activitat laboral ni professional remunerada.

Durant els escorcolls, els agents van localitzar diversos indicis: peces de roba, diverses eines per robatoris, 23 joies i dispositius electrònics, així com diners en efectiu. També van recuperar dos vehicles d'alta gamma i un camió d'alt tonatge, que havien robat.
Arxivat a