Aragonès convoca ANC, Òmnium i AMI per abordar la situació del procés després de la Diada

El president de la Generalitat vol escoltar les propostes de les entitats després de la manifestació de diumenge, que va evidenciar la distància de part de l'independentisme amb l'estratègia d'ERC

Imatge de la concentració de l'ANC
Imatge de la concentració de l'ANC | Adrià Costa
13 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:56h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha citat ANC, Òmnium i AMI al Palau de la Generalitat aquest mateix dimarts a la tarda per abordar la situació política després de la Diada. La manifestació va estar marcada per l'ultimàtum de Dolors Feliu, que va alimentar la proposta de la llista cívica i va exigir al Govern fer la independència o convocar eleccions. La trobada, doncs, arriba en un clima de divisió entre entitats i partits independentistes, accentuada per l'absència d'Aragonès i els consellers d'ERC a la marxa convocada per l'Assemblea. Junts sí que en va formar part.

La reunió serà a les 16.30h a Palau i hi seran la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, i el president de l'AMI, Jordi Gaseni, les tres organitzacions convocants de la manifestació de diumenge que, malgrat tot, no van exhibir una unitat granítica sobre l'estratègia a seguir. Segons Presidència, l'objectiu de la reunió és escoltar les propostes de les entitats i compartir la visió sobre el procés d'independència. Abans de la trobada amb el president, l'ANC es reunirà amb el vicepresident, Jordi Puigneró, al migdia.

La trobada del president amb les entitats arriba després de la manifestació de la Diada, en què van assistir 150.000 persones, segons la Guàrdia Urbana (700.000, segons els organitzadors) marcada per la divisió sobre el rumb del procés. En la prèvia de la Diada van ser constants els retrets creuats entre ERC, que no va assistir a la manifestació perquè considerava que l'acció era "excloent", i l'ANC, que retreu als partits haver-se acomodat en l'autonomisme i és molt crítica amb l'estratègia dels republicans d'apostar pel diàleg.

Un primer resultat de l'acció de diumenge és l'acceleració de les negociacions per refer la unitat estratègica. Dilluns, ERC es va obrir a replantejar el consens entre els ctors de l'independentisme -tot i descartar l'avançament electoral-, i Junts va redoblar la pressió cap als republicans advertint que sortir del Govern és "perfectament possible" si no hi ha canvis significatius. Mentrestant, Òmnium urgeix a incorporar nous actors en la cúpula de l'independentisme per generar un nou marc d'actuació després de cinc anys de bloqueig.