Un grup de regidors russos acusa Putin de «traïdor» i demana la seva dimissió pel «fracàs» a Ucraïna

Els separatistes prorussos de Donetsk admeten que la situació és "difícil" i posen més pressió al Kremlin

Amb aquest escenari, Kíiv veu a prop una retirada russa del país.
Amb aquest escenari, Kíiv veu a prop una retirada russa del país. | EP
NacióDigital
12 de setembre del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:01h
Sembla a ser que les coses se li compliquen al president de Rússia, Vladímir Putin. Fa qüestió de dies que coneixíem que Ucraïna està recuperant una part considerable de territori a l'est del país, quelcom que ha admès aquest dilluns el president de l'autoproclamada República Popular de Donetsk (RPD), Denis Pushilin. Abans, fins i tot, ho havia fet el mateix Putin. Ara, la garrotada militar es trasllada en l'àmbit polític nacional.

Un grup de regidors russos, dels quals no ha transcendit gaire més informació fiable, ha adreçat una carta a la Duma (la Cambra Baixa del país) en què es demana aplicar l'article número 93 de la Constitució i forçar la dimissió de Putin per "traïció".

En l'escrit, els polítics parlen de "fracàs militar", titllen el líder rus d'incompetent i defensen que la seva gestió de la invasió ucraïnesa "posa en perill Rússia i els seus ciutadans". Els regidors també consideren que la guerra danya l'economia del territori i que no ha aconseguit frenar l'avenç de l'OTAN cap a les fronteres russes, el principal objectiu que va fer servir Putin per justificar la invasió.

Tot i que la iniciativa no té gaire possibilitats de prosperar, ja ha generat rebombori tant a territori rus, on pràcticament tota oposició al règim és perseguida, com a bona part del món, on, des del començament de la denominada "operació especial" les veus internes a Rússia contràries al desplegament militar han estat pràcticament nul·les.

Amb aquest escenari, fonts institucionals de Kíiv consideren que és probable que hi hagi un "punt d'inflexió" en el conflicte i veuen a prop una retirada russa del país.