RENOVACIÓ DEL CGPJ

Europa exigeix una renovació d'«urgència» del poder judicial per protegir la democràcia

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, ha adreçat una carta al president del CGPJ, Carlos Lesmes, en què descriu la situació com a "desesperada"

Jourová ha volgut donar suport al discurs de Lesmes en l'obertura de l'any judicial. | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 12 de setembre de 2022 a les 14:27 |
Europa torna a pressionar l'Estat perquè renovi el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), un procés que fa quatre anys que està bloquejat pel desacord entre el govern i l'oposició espanyola. En aquesta ocasió, ha estat la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, qui ha parlat aquest dilluns. L'alta representant de Brussel·les ha adreçat una carta al president del CGPJCarlos Lesmes, en què li ha traslladat el seu suport al discurs que va pronunciar en l'obertura de l'any judicial. Lesmes va dibuixar un panorama desolador de paràlisi i mal a la justícia en cas de no renovar-se el Consell. Però, va anar més enllà i va deixar entreveure una possible dimissió en cas que no s'arribi a aquesta situació desitjada.

En aquesta mateixa línia, Jourová ha alertat del prejudici que el bloqueig fa a l'estat de dret espanyol i ha reclamat que l'acord per renovar el CGPJ sigui una "prioritat absoluta". A més a més, després de la renovació, Europa pressiona perquè es dugui a terme la reforma del model de designació dels vocals procedents del torn judicial. La vicepresidenta de la Comissió ha descrit la situació com a "desesperada" i ha opinat que el correcte funcionament de les institucions de l'Estat "no ha de formar part del debat polític i menys encara ser ostatge d'aquest debat". Per això, ha reclamat als partits "lleialtat i cooperació sincera, tenint en compte, només, l'interès superior de l'estat democràtic i dels ciutadans".


Tot plegat, perquè l'òrgan pugui realitzar, correctament, les feines que li corresponen, vitals per a la democràcia, tal com les ha descrit l'alta representant europea, que també ha afegit que "el desbloqueig de la situació, i la consegüent recuperació de la necessària normalitat institucional, hauria d'obrir el camí a abordar a continuació altres qüestions". 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació