Un 42% més d'ajuts per a les entitats socials catalanes

La Fundació ”la Caixa” augmenta fins als 10,5 milions les aportacions en un context marcat per la sortida de la pandèmia i la inflació

Presentació del Programa d’Ajudes a Projectes d’Iniciatives Socials a Catalunya
Presentació del Programa d’Ajudes a Projectes d’Iniciatives Socials a Catalunya | Fundació «la Caixa»
NacióDigital
14 de setembre del 2022
L'actual crisi vinculada a la inflació se suma a mesos d'emergència econòmica a causa de la pandèmia. En aquest context, la Fundació ”la Caixa” destinarà fins a 10,5 milions a les entitats socials catalanes. Una convocatòria del Programa d’Ajudes a Projectes d’Iniciatives Socials a Catalunya amb el lema "Fer-ho junts per fer-ho realitat" que augmenta la seva dotació en un 42% respecte a l'any passat.

Aquest increment de les ajudes respon a la cronificació de la pobresa i l’exclusió social que pateix el 26% de la població catalana. En aquest sentit, les estimacions de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social també indiquen que durant la pandèmia va augmentar fins al 30% la xifra de persones que van recórrer a les entitats socials per primera vegada.

“Les famílies no tenen cap baló d’oxigen i estan encadenant una crisi rere l’altra sense possibilitat de recuperar-se. Això les empeny a la precarietat. Les llars en situació de vulnerabilitat viuen cada cop més ofegades i pressionades, però, el que també ens preocupa molt és que persones que fins aquest moment no es trobaven en aquesta situació, ara ja estan recorrent a nosaltres. Hi ha un risc real d’augmentar encara més la bossa de pobresa i exclusió, ja a màxims històrics, i d’eixamplar les desigualtats”, alerta la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina.

“Sabem l’esforç extraordinari que estan fent les entitats socials en els últims anys a causa de l’encadenament de crisis. Per això intensifiquem la nostra col·laboració amb el tercer sector ampliant la dotació i facilitant l’accés a les ajudes, per ser més a prop de les entitats i impulsar projectes que impactin en qui més ho necessita», explica el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

Com funciona el programa d'iniciatives socials a Catalunya?
Per donar resposta a les necessitats emergents de la societat d’una forma més justa i igualitària, la Convocatòria 2022 del Programa d’Ajudes a Projectes d’Iniciatives Socials de la Fundació ”la Caixa” intensifica les ajudes a persones en situació de vulnerabilitat i a les entitats sense ànim de lucre que les atenen a cada territori, en aquest cas Catalunya.

 Quan es poden presentar els projectes? Les entitats socials catalanes poden optar a la convocatòria de l'1 al 27 d'octubre.

 Quin pressupost s'hi destina? La convocatòria té un fons de 10,5 milions d’euros, un 42% més que el 2021.

 Quants projectes es van realitzar l'any passat? El 2021 el Programa d’Ajudes a Projectes d’Iniciatives Socials va invertir a Catalunya un total de 7.406.550 euros repartits en 292 projectes que van beneficiar 110.131 persones

 Quantes persones ha beneficiat el programa des del seu inici? Entre els anys 1999 i 2021, el programa ha impulsat 4.545 projectes a Catalunya, a través dels quals s’ha atès 957.748 persones, amb una aportació acumulada de 99,16 milions d’euros

Un programa d'ajudes amb més de 20 anys d'història
El programa va arrencar l'any 1999 i ja té més de dues dècades d'història. Desenvolupada juntament amb el tercer sector, ha repercutit de forma directa en la millora de la qualitat de vida, el benestar i la salut dels participants en els projectes de les següents línies prioritàries:
 
 Gent gran i reptes derivats de l’envelliment
Promoció de l’autonomia personal i prevenció de la fragilitat i els seus efectes; prevenció i intervenció en situacions de soledat no desitjada, aïllament social i digital; detecció i intervenció en situacions de vulnerabilitat econòmica, i detecció i intervenció davant possibles situacions de vulnerabilitat o maltractament.

 Persones amb discapacitat o trastorn mental
Promoció de l’autonomia personal i suport a les activitats de la vida diària; suport psicosocial de persones amb discapacitat o trastorn mental, tenint en compte el seu entorn familiar i relacional; recursos residencials temporals per a persones amb discapacitat o trastorn mental, i accessibilitat universal i accions per combatre la bretxa digital.

 Humanització de la salut 
Atenció sociosanitària i suport psicosocial a persones en situació de malaltia, en atenció pal·liativa o al final de la seva vida per a la millora de la seva qualitat de vida i la dels seus familiars, i recursos residencials temporals per a persones malaltes i/o els seus familiars.

 Lluita contra la pobresa i l’exclusió social
Desenvolupament social i educatiu de la infància i l’adolescència en situació de vulnerabilitat i de les seves famílies; inclusió social de persones en risc de pobresa i exclusió; atenció psicosocial a persones en situació d’addicció o de violència, especialment violència de gènere, i recursos residencials temporals per a persones joves i adultes en procés d’inclusió social.

 Inserció sociolaboral
Formació per a la millora de l’ocupabilitat de persones amb discapacitat o trastorn mental i col·lectius vulnerables; suport als processos d’inserció laboral a l’empresa ordinària, així com a la promoció de l’autoocupació, i acompanyament a les persones en el context d’empreses d’inserció i centres especials d’ocupació.

 Interculturalitat i acció social
Processos comunitaris que promoguin el respecte i els valors de la comunitat; gestió de la diversitat i mediació comunitària, i educació i prevenció de conductes relacionades amb les addiccions i la violència.