Gabriel, després de declarar al Suprem: «Els principis continuen intactes»

L'exdirigent de la CUP nega haver desobeït el TC, confia que la causa s'arxivi o s'enviï a un jutjat de Barcelona i denuncia que la judicialització del procés independentista no s'hauria d'haver produït mai

Anna Gabriel, abans d'entrar al Tribunal Suprem aquest dimecres
Anna Gabriel, abans d'entrar al Tribunal Suprem aquest dimecres | CUP
14 de setembre del 2022
Actualitzat a les 16:46h
L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha declarat aquest matí davant del jutge Pablo Llarena. A la sortida, una Gabriel visiblement emocionada ha agraït el suport a les persones que s'han concentrat a les portes del Tribunal Suprem i ha dit que mai s'hauria hagut de produir aquesta repressió i judicialització, que ha admès que causa "dolor". Malgrat haver tornat de l'exili, Gabriel ha volgut remarcar que "els principis continuen intactes, com no pot ser d'una altra manera".

La declaració indagatòria, pas previ per decidir si s'envia Gabriel a judici o s'arxiva la causa, s'ha centrat a saber si l'exdiputada de la CUP havia estat requerida personalment pel Tribunal Constitucional (TC) durant el 2017 perquè aturés la seva activitat parlamentària amb relació al procés independentista, segon ha detallat l'exdiputada cupaire. Fonts de la CUP assenyalen que Gabriel ha negat davant del jutge haver rebut cap requeriment. D'acord amb això, no hauria comès cap delicte de desobediència.

La línia que ha seguit la indagatòria s'emmarca en la previsió que Gabriel serà processada per desobediència per la seva actuació durant la tardor de 2017. A les portes del Suprem, Gabriel ha confiat que el cas s'acabi arxivant o bé es traslladi a un jutjat de Barcelona. L'exdiputada té motius per a l'optimisme: en el cas de Mireia Boya, jutjada fa dos anys pels mateixos fets, la causa va acabar en absolució. 

L'exdiputada ha arribat al Suprem poc després de les onze del matí i ha estat rebuda per una representació de partits i entitats independentistes. Entre els dirigents més destacats s'hi ha pogut veure Oriol Junqueras, Gabriel Rufián, Josep Rius, Eulàlia Reguant, Carles Riera, Jon Iñarritu i Xavier Antich. Aquí podeu veure el moment en què ha arribat al Suprem: