La premsa espanyola s'abona a la «fractura» de la Diada

Només els mitjans més a l'esquerra fan un seguiment respectuós de la manifestació de l'independentisme

Imatge de la concentració de l'ANC
Imatge de la concentració de l'ANC | Adrià Costa
11 de setembre del 2022
Actualitzat a les 21:22h
La premsa espanyola suca molla en les divisions dins de l'independentisme i s'ha abocat en aquesta Diada a subratllar les contradiccions del sobiranisme, així com els dubtes i confusió que viuen les bases respecte als pocs fruits de la taula de diàleg. "Màxima divisió", "desànim", "impotència", són expressions destacades en les diverses informacions de la major part de rotatius. És el cas d'El Español, el mitjà que dirigeix Pedro J. Ramírez, que destaca que la Diada s'ha celebrat enmig de la "zitzània".

El Mundo ha fet números i titula que l'ANC "ha mobilitzat la menor quantitat de manifestants sense comptar els dos anys de pandèmia". El diari anticatalanista destaca el xoc produït entre l'ANC i ERC, i furga amb delit amb aquest "O independència o eleccions" que ha verbalitzat Dolors Feliu, amb l'amenaça afegida de confeccionar una "llista cívica".  

El conservador i monàrquic ABC titula que "l'independentisme exhibeix la seva fractura al carrer", i destaca "la tensió política i l'absència de dirigents d'ERC". Sobre l'assistència, es refereix a "milers de persones" i es permet ironitzar amb el predomini "d'un premonitori color negre funerari" de les samarretes de l'Assemblea. L'ABC qualifica la manifestació d'"important, però no desbordant" i subratlla que, després d'uns anys d'"alegria", ara brolla un sentiment d'"impotència i retrets".

Més agressiu encara, Pablo Planas descriu a Libertad Digital (el mitjà dirigit per Federico Jiménez Losantos) una Diada "botxornosa" enmig d'una celebració de "fractura total" entre partits polítics i entitats socials sobiranistes, i incideix en les diferències que s'han evidenciat entre el discurs d'Òmnium Cultural i el de l'Assemblea.   

El Paístambé parla de "màxima divisió", destacant la fi de l'"idil·li" que s'havia forjat entre el carrer, les entitats cíviques i les institucions catalanes durant una dècada. l diari progovernamental remarca que les 150.000 persones que s'han manifestat, segons la Guàrdia Urbana, són sensiblement menys que les 600.000 del 2019.

Només els mitjans a l'esquerra es desmarquen del to general negatiu contra el sobiranisme. El diari Público titula la informació de manera sòbria: "Milers de persones se sumen a la manifestació de l'ANC per la Diada sense la presència de la cúpula d'ERC". Explica l'absència d'Esquerra per "l'enfocament crític" de l'ANC davant l'estratègia de negociació d'ERC. En una línia similar, Eldiario.es titula que <a data-cke-saved-href="http://" href="http://" milers="" d'independentistes="" surten="" al="" carrer="" en="" una="" diada="" marcada="" per="" les="" crítiques="" als="" partits""="" target="_blank">"Milers d'independentistes surten al carrer en una Diada marcada per les crítiques als partits".