ERC es reivindica en la Diada dels retrets: «Ningú ens farà callar»

Els d'Oriol Junqueras mostren unitat interna en un dinar amb prop de 500 militants, càrrecs electes i dirigents: «No tenim por de ningú»

El president d'ERC, Oriol Junqueras, a l'acte de la Diada.
El president d'ERC, Oriol Junqueras, a l'acte de la Diada. | ACN
11 de setembre del 2022
Actualitzat a les 22:42h
A Oriol Junqueras no li ha tremolat la veu i els aplaudiments de les seves bases un cop acabada la seva intervenció han estat absoluts. Els republicans, després d'una setmana complicada per haver estat en el punt de mira per haver-se desmarcat de la manifestació de l'ANC per la Diada, han fet un acte polític on han reunit prop de 500 persones. "Ningú ens farà callar i no tenim por de ningú", ha dit el president d'ERC davant de la militància.

"No ens faran callar ni aquells que es vesteixen amb togues ni aquells que s'amaguen en l'anonimat", ha insistit el líder republicà, just quan al darrere de l'escenari hi havia una desena de persones que xiulava contra l'acte polític dels republicans. Junqueras ha reivindicat ERC com l'únic partit que no ha renunciat "mai" al camí de l'autodeterminació, i que ho ha fet construint "grans majories", sent inclusius i incorporant gents de formacions diverses. En aquest sentit, ha dit que els republicans són l'única "eina" capaç d'enfortir el moviment independentista.

Inclusivitat, ampliar la base i consens han estat les paraules que més han repetit els dirigents republicans durant el seu acte polític, uns valors que han contraposat al que consideren que és l'acte de l'ANC d'aquest any, que critiquen que no és transversal. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha intervingut a l'acte mitjançant un vídeo en què ha reivindicat treballar els "objectius comuns" en la taula de negociació, per liderar-la amb força i per arribar a la victòria final que és la independència: "Volem guanyar i sabem que el camí és el procés de negociació. Sabem que a cada pas guanyem comprensió internacional", ha afegit.

Junqueras i Rovira s'han dirigit amb aquest convenciment a la seva militància, reivindicant la gestió del dia a dia d'ERC. Ho han fet poques setmanes després de manifestar la seva voluntat de tornar-se a presentar per encapçalar el partit, que ha avançat el seu congrés nacional aquest mes de novembre, per consolidar el lideratge després de més de 10 anys al capdavant, i per refermar l'estratègia de la via negociada i preparar les bases per les eleccions municipals i generals que se celebraran l'any vinent.

Ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha reivindicat durant l'acte la gestió republicana. Així, ha fet bandera de les "polítiques de transformació" com la gratuïtat de l'escola bressol o la defensa del català a l'escola. Però també ha reivindicat que continuen treballant pel dret a l'autodeterminació i en un projecte republicà que "abraci a tothom" del país independentment d'on ha nascut. Així mateix, ha animat a defensar l'amnistia i el referèndum a tot arreu, també a les taules de negociació i al carrer. "Ho farem cada dia amb vocació inclusiva. Escoltarem a tothom, cada dia arreu del país, per construir una majoria imparable".

500 assistents al dinar: unitat interna
L'acte polític d'ERC ha començat al migdia. Primer han pres la paraula la portaveu del Jovent Republicà a Barcelona, Andrea Urbano, que ha reivindicat els joves com els que sempre hi són a totes les mobilitzacions. Acte seguit ha intervingut el diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu, que ha fet una crida a la col·laboració conjunta de les "nacions sense estat". L'últim a pujar a l'escenari abans de dinar ha estat Ernest Maragall, alcaldable d'ERC a la capital catalana, que ha estat ovacionat amb els crits "alcalde". Maragall ha tret ferro a les escridassades i ha reivindicat el partit com el de la "reflexió, coherència, responsabilitat i inconformisme".

Després ha arribat el dinar amb 500 assistents que han refermat la unitat interna del partit aplaudint constantment als seus líders polítics. A la taula presidencial, Aragonès envoltat de Junqueras i de dirigents i responsables polítics com Roger Torrent, Marta Vilalta, Raül Romeva, Ernest Maragall, Elisenda Alamany o Gerard Gómez. També han assistit al dinar tots els consellers d'ERC. Tots ells han compartit la jornada amb centenars de militants i convidats de fora: el Jovent Republicà ha organitzat aquest cap de setmana una trobada internacionalista amb membres de joventuts de partits independentistes gallecs, andalusos, bascos, saharauís, escocesos i kurds, entre d'altres. La majoria han assistit al dinar i després han fet via cap a la manifestació de l'ANC.

Hi anirà molta gent d'ERC, a la manifestació?. "Hem donat llibertat total", comentava un alt càrrec del partit. No hi ha ordre imposada, però ERC en els últims dies ja va escenificar el trencament amb l'entitat presidida per Dolors Feliu, enviant fins i tot una carta a la militància criticant l'enfocament de l'Assemblea. El que és clar és que no hi anirà Aragonès ni tampoc cap conseller d'ERC. Si hi han assistit diversos membres del Jovent Republicà precisament per acompanyar la delegació internacional que s'ha traslladat fins a Catalunya amb motiu de la Diada.