L'ANC alimenta l'alternativa de la llista cívica: «Feu la independència o convoqueu eleccions»

Dolors Feliu exigeix "sinceritat, valentia i decisió" als dirigents polítics per implementar la República i llança dards a ERC: "Els falsos diàlegs no enganyen a ningú"

Feliu, en un dels moments del seu discurs.
Feliu, en un dels moments del seu discurs. | Adrià Costa
Carme Rocamora / Bernat Surroca
11 de setembre del 2022
Actualitzat a les 21:27h
Faltava més d'una hora per l'arrencada de la manifestació al Paral·lel, i a l'Estació de França, punt final de la marxa, ja hi havia més d'un miler de persones que buscaven una posició privilegiada per escoltar els discursos dels dirigents independentistes de l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El parlament més esperat era el de Dolors Feliu, debutant aquest Onze de Setembre com a presidenta de l'ANC i ha estat una de les protagonistes de la prèvia de la Diada, marcada per la picabaralla entre l'entitat i ERC des que els republicans van decidir no assistir a la manifestació en considerar-la "excloent" i contra una part de l'independentisme.

En la seva intervenció, Feliu ha alimentat l'alternativa de la llista cívica si els actuals partits no fan la independència. Entre crits de "volem dimissions" per part dels manifestants, la presidenta de l'ANC ha exigit al Govern que faci la independència o convoqui eleccions, i ha advertit que si els partits s'hi posen d'esquena "hi ha prou gruix per fer una llista cívica", un dels punts clau del full de ruta de l'ANC. "Cal fer foc nou i l'ANC posarà tots els mitjans per sortir de la situació d'immobilisme; està a les nostres mans canviar les regles del joc", ha reblat. "No podem permetre'ns eleccions i eleccions sense  esperança ni horitzó. No volem la política autonòmica. Demanem als nostres representants sinceritat, valentia i decisió per fer la independència i si no ho fan estem determinats a fer-ho nosaltres amb nous actors, si cal", ha remarcat. 

Les 150.000 persones que han omplert els carrers de Barcelona, segons dades de la Guàrdia Urbana, han escoltat el discurs de Feliu, que ha arrencat assegurant que la manifestació "ha fet por". "El que fa por és la nostra convicció i la nostra voluntat ferma de fer la independència i la certesa que ho aconseguirem", ha afirmat la dirigent independentista, que ha xifrat en 700.000 les persones que han participat de la manifestació. Feliu ha dit que queda molta feina per fer i denunciant que "intenten" que la gent no surti al carrer. "Intenten que no es vegi que som tants, però no ens faran callar: volem la independència", ha afirmat entre crits d'independència dels manifestants. "Els falsos diàlegs no enganyen a ningú", ha denunciat, fent referència a l'estratègia d'ERC però sense citar el partit d'Oriol Junqueras. 

Feliu ha assegurat que "la gent de base" és la que farà la independència. "Fem-ho i fem-ho aviat!", ha exigit, i ha dit que no es pot esperar "indefinidament". "No hi ha justícia social ni democràcia si no tenim un estat independent", ha afirmat, i ha recordat l'espoli fiscal de 20.000 milions d'euros a l'any que marxen i no tornen. "Diguem prou i fem com tants pobles i nacions que eren una colònia i que s'han alliberat i ara son estats lliures que no depenen d'un estat opressor", ha dit, davant de l'estàtua de Colom. "Sota el jou d'Espanya no hi ha llibertat", ha afirmat. 

La líder de l'ANC ha dit que l'1-O s'ha de fer servir. "Fem servir la democràcia: les institucions han de ser una eina per fer la independència", ha afirmat, i ha dit que no es pot deixar el 52% de l'independentisme eternament captiu. "Hem intentat que els polítics fessin la independència, avui som aquí per fer complir aquesta voluntat de l'1-O", ha afirmat, i ha dit als partits que la gent no ha oblidat allò que importa. "No ens distraiem amb l'esperança que ens conformem amb l'autonomisme. No ho permetrem", ha dit, i ha assegurat que la independència és un clam. Feliu ha dit que no deixaran passar més ocasions sense fer allò que s'ha de fer.

Acció sorpresa contra el Catalangate
Feliu ha dit que l'Estat recorda cada dia perquè cal la independència i ha carregat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que fa uns dies va reivindicar l'aplicació de l'article 155. La líder de l'ANC ha denunciat també la repressió de l'Estat, que afecta més de 4.000 persones. "Per tots ells farem la independència", ha afirmat. També ha criticat la ministra de Defensa, Margarita Robles, i ha activat una acció sorpresa per denunciar el Catalangate. "Enough is enough. Ja n'hi ha prou!", ha dit Feliu en anglès mentre centenars de persones aixecaven domasos amb números de telèfon que, segons fonts de l'entitat consultades per NacióDigital, estan infectats amb Pegasus.

La presidenta de l'ANC ha dit que el color negre reivindica el setge de Barcelona. "És la bandera de la lluita fins al final, de la no-rendició. Ni oblit ni perdó", ha dit Feliu enmig d'aplaudiments dels assistents de la manifestació. La dirigent independentista ha agraït també el suport d'independentistes dels Països Catalans i ha reivindicat la fermesa en la defensa de Barcelona l'any 1714. També ha ressaltat la presència de membres de nacions sense estat com Euskadi, Galícia, Flandes, el Sàhara o el Veneto, entre d'altres. "Les fronteres s'han de poder moure amb pau", ha afirmat. Feliu ha enviat també un missatge a Europa. "Mereixem que ens peguin? Som tan diferents del Quebec o Escòcia?", ha preguntat. Els manifestants han cridat "no".