Aragonès garanteix que Catalunya «tornarà» a fer un referèndum

El president afirma al missatge de la Diada que la taula de diàleg ha "retornat el conflicte a la política" i branda les fites del seu Govern del país "sencer"

Pere Aragonès durant el seu missatge de la Diada al Fòrum romà d'Empúries
Pere Aragonès durant el seu missatge de la Diada al Fòrum romà d'Empúries | Govern
10 de setembre del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 11:24h
Optimisme davant el desànim col·lectiu i l'enuig que governa sectors de l'independentisme. Pere Aragonès ha afirmat en el seu missatge institucional de la Diada que el seu Govern està responent i "al costat de la gent" malgrat les tensions internes i el context econòmic advers. Ha brandat les fites en l'àmbit sectorial, com ara haver frenat els intents d'imposar un 25% de castellà a les aules, i també ha assegurat que Catalunya "tornarà" a votar en referèndum i que la taula de diàleg ja dona fruits en l'àmbit antirepressiu i que està "retornant el conflicte a la política".

Aragonès no ha marcat cap termini o horitzó per exercir el dret a l'autodeterminació, cosa que ja es va intentar el 9-N primer i l'1-O després, però en la seva voluntat d'afermar un relat positiu en contraposició a les crítiques que li fan els seus socis de Junts o des de l'ANC en constatar que no s'avança cap a la independència, ha mostrat una seguretat rotunda que es podrà votar de nou. "Catalunya votarà. Ho farà més tard o més d’hora en funció de la força que tinguem, però ho farà", ha dit amb un to de veu més contundent del que és habitual en ell.

I és que votar sobre la independència és, segons ell, i davant la falta de projectes alternatius que generin més consens, la via "més inclusiva" a més d'"inevitable" i "una qüestió bàsica de democràcia". En aquest punt ha semblat rebatre les acusacions que li arriben dels sectors que es presenten com més exigents i que acusen ERC d'haver renunciat a la independència a la taula de diàleg acatant el marc constitucional. "Mai, absolutament mai, renunciaré a què la ciutadania de Catalunya pugui decidir lliurement, pacíficament i democràticament el futur del país", ha dit.