Carles III promet preservar les «llibertats» del Regne Unit en el seu primer missatge

El nou monarca britànic referma el vincle entre la monarquia i l'Església d'Anglaterra i oficialitza que el seu fill Guillem és el nou príncep de Gal·les

El nou rei britànic, Carles III, en un moment del seu discurs.
El nou rei britànic, Carles III, en un moment del seu discurs. | Europa Press
09 de setembre del 2022
Actualitzat a les 19:24h
El nou rei britànic, Carles III, s'ha adreçat aquest divendres per televisió als seus súbdits dos dies després de la mort d'Elisabet II. Ha estat el primer missatge de Carles com a monarca. "Compartim el dol i una profunda gratuïtat per la manera com la reina va servir durant 70 anys. Això va ser més que una promesa", ha dit. Ha elogiat la personalitat d'Elisabet II per la seva combinació d'amor al progrés i fe en les tradicions. Ha perfilat els canvis produïts a la societat en els llargs 70 anys de regnat de la seva mare.   

Carles III és rei des del mateix instant en què va expirar la reina Elisabet II, però tot i així serà proclamat formalment demà dissabte. En el seu discurs, ha volgut garantir la continuïtat del paper de la institució, esmentant el vincle de la monarquia amb l'Església anglicana. Ha recordat que la corona és guardiana de les "tradicions i llibertats", com també el "sistema parlamentari" del país i ha dit emfàticament: "Prometo solemnement mantenir els principis constitucionals al nucli de la nostra nació" i ha promès servir els britànics "amb lleialtat, respecte i amor".  

El nou monarca ha oficialitzat que el seu fill Guillem és ara el nou príncep de Gal·les i ha 
El monarca ha assenyalat que en uns dies la Commonwealth es reunirà entorn la reina morta i ha donat les "gràcies" per haver servit el Regne Unit i la resta de nacions de la comunitat britànica. "Que el vol dels àngels et faci dormir", ha dit acomiadant-se d'Elisabet II.  

La societat britànica viu amb profunda impressió la mort d'Elisabet II, que es va produir dimecres passat al seu castell de Balmoral. S'han tancat així 70 anys de la història del Regne Unit, un llarg període de temps que va començar el 1952. Avui, Carles III i la seva dona, la reina consort Camil·la, han tornat d'Escòcia a Londres  i han estat rebut per una multitud a les portes del Palau de Buckingham.