1 de 10
SALUT

Una càpsula itinerant amb testimonis de conductes suïcides: la campanya de conscienciació de Salut

El conseller Argimon alerta que les temptatives entre els més joves s’han més que doblat i que cal actuar

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, fent servir la càpsula | ACN
per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 9 de setembre de 2022 a les 15:41 |
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat la posada en marxa a finals de setembre d'una campanya "directa, dura i colpidora" per conscienciar de la necessitat de parlar obertament del suïcidi, una malaltia mental que arrossega un gran estigma social. Tanmateix, ha alertat que les temptatives de suïcidi entre els més joves s’han més que doblat i ha instat a actuar per frenar aquesta tendència.

Com a prèvia d’aquesta campanya i en el marc dels actes previs al 10 de setembre, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, aquest divendres s’ha presentat a Badalona una experiència immersiva, que serà itinerant, per donar a conèixer el telèfon d’atenció a la conducta suïcida (061) habilitat el passat mes de juny. El servei ha estat molt ben rebut perquè, com recorden professionals i supervivents, "una trucada pot canviar una vida".


Acompanyat del coordinador del PLAPRESC i director de Salut Mental de l’Hospital Universitari Parc Taulí, Diego Palao, i la presidenta i fundadora de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents, Cecília Borràs, Argimón ha detallat com serà aquesta experiència. La instal·lació convida a descobrir històries relacionades amb la ideació suïcida a través dels testimonis de supervivents, familiars, entitats de suport i professionals sanitaris experts en salut mental i, en concret, en l'atenció a la conducta suïcida.

Unes frases dibuixades a terra guien els vianants cap a una estructura amb forma de cub que consta de 62 telèfons que representen els 62 intents de suïcidi que es produeixen a Catalunya cada setmana. En vint d’aquests telèfons es podrà escoltar una experiència envers el suïcidi que promourà que el visitant reflexioni des de perspectives diverses, ja que una de les principals problemàtiques del suïcidi és que continua sent tabú i, com a conseqüència, no se’n parla.


El doctor Diego Palau ha recordat que, tot i que l’any 2020 a Catalunya es van llevar la vida 527 persones i que el suïcidi és la principal causa de mort no natural, és un fenomen que encara s’oculta per estigma i per un sentiment de culpa absolutament injustificat per part de l’entorn de les víctimes. Aquí, ha recordat que el suïcidi es pot prevenir i que una de les formes més importants per fer-ho és abordant i gestionant les conductes suïcides.

Increment de les temptatives entre els joves


Segons les dades del Codi Risc Suïcidi (CRS) del departament de Salut, 25.207 persones van protagonitzar un total de 30.693 episodis de conducta suïcida, entre el juny del 2014 i el 22 de maig de 2022. Durant el 2021, a Catalunya hi va haver 6.527 episodis de conducta suïcida i del que portem d’any 2022, fins al 22 de maig, n’hi ha hagut 2.986.

Les dones representen el 64,6% de casos, havent-hi un pic d’episodis entre els 12 i els 20 anys. Pel que fa a l’edat, el 15,1% dels episodis de conducta suïcida són protagonitzats per menors d’edat. Argimon ha apuntat que focalitzaran l’atenció en el col·lectiu de joves menors d’edat que és el que registra l’increment més important d’intents de suïcidi. En un any, s'ha passat de 480 a 1.265 temptatives en el cas de les noies i de les 119 a les 227 en el cas dels nois.


El telèfon d'atenció a la conducta suïcida


Es tracta del primer telèfon sanitari a l’atenció i prevenció del suïcidi a l’Estat i dels pocs d’Europa, l’objectiu del qual és aconseguir que les persones amb conducta suïcida trobin resposta immediata en el sistema sanitari. En aquests prop de dos mesos i mig de funcionament, entre el 20 de juny i el 30 d’agost de 2022, el 061 Salut Respon ha atès un total de 2.336 consultes de salut mental, de les quals 1.716 han estat ateses per la Taula de Salut Mental.

Des de la posada en marxa, la Taula de Salut Mental ha activat 12 vegades el Codi Risc Suïcidi per trucades al servei. Les consultes ateses han tingut una durada mitjana de 30 minuts. El 43% de les trucades s'han atès en horari nocturn, de 20 hores a 8 hores, a dones en el 61% dels casos.

 


 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació