Restablerta la circulació de trens a Catalunya després de dues hores de caos ferroviari

Una avaria al sistema de telecomunicacions d'Adif havia deixat sense funcionament els serveis de Rodalies, Regionals i Llarga Distància

Usuaris a l'estació de Sants a l'espera que funcionin els trens
Usuaris a l'estació de Sants a l'espera que funcionin els trens | ACN / Miquel Vera
09 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:45h
La circulació de trens de Rodalies, Regionals i Llarga Distància ha estat restablerta després que hagi quedat aturada des de primera hora d'aquest matí a causa d'una avaria d'Adif en el seu sistema de telecomunicacions situat a l'Estació de França. Des de l'inici del servei d'aquest divendres i fins prop de les vuit del matí, només funcionava el servei d'alta velocitat i, evidentment, el de Ferrocarrils de la Generalitat.

Adif ha explicat que els seus tècnics han solucionat el problema mentre que Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla Ferrocat i Rodalies ha recomanat utilitzar un servei alternatiu en els desplaçaments. Antonio Carmona, portaveu de Renfe, ha explicat en declaracions a TV3 que el tall en la comunicació entre trens i aquesta centraleta fa que s'aturin tots els combois per motius de seguretat. 
 
La incidència s’hauria registrat aquesta passada matinada durant el procés d’actualització dels sistemes informàtics del Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de Barcelona, que es realitza de forma periòdica. Adif obrirà una investigació per aclarir els fets que han causat la incidència i, a través d’un comunicat, ha lamentat les molèsties produïdes als usuaris.
 
El Govern ha reaccionat a la incidència demanant el traspàs de les competències. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha titllat d'"absolutament inacceptable" la paralització del servei de Rodalies i ha demanat "responsabilitat" al govern espanyol per fer efectiu aquest traspàs. L'executiu català ja ha transmès una queixa oficial a l'estatal, que ha anunciat que obrirà una investigació per esclarir els fets.