Reacció de condol global per la mort de la reina d'Anglaterra

Dirigents polítics d'arreu del món lamenten el traspàs d'Elisabet II als 96 anys i en destaquen el seu lideratge i el seu sentit del deure

Elisabet II, en imatge d'arxiu
Elisabet II, en imatge d'arxiu | Europa Press
B.S.
08 de setembre del 2022
Actualitzat a les 21:30h
Dirigents polítics d'arreu del món han volgut enviar el seu missatge de condol per la mort de la reina d'Anglaterra, Elisabet II, aquest dijous als 96 anys al seu palau de Balmoral, a Escòcia. Elisabet, la reina més longeva del Regne Unit, ha mort pocs dies després de rebre a la nova primera ministra, Liz Truss, que hores abans del traspàs havia manifestat la preocupació pel seu estat de salut. En un primer comunicat ja com a rei, el fill d'Elisabet, Carles III, s'ha mostrat convençut que la mort de la seva mare serà lamentat arreu del món. "Durant aquest període de dol i canvi, a la meva família i a mi ens consola saber el respecte i el profund afecte que es tenia per la reina, ha dit.  

En les mostres de condol, s'ha ressaltat la seva capacitat de lideratge i la seva dedicació a la feina i a la corona. En una compareixença des de Downing Street, Truss ha dit que Elisabet ha estat durant dècades "l'esperit" del Regne Unit, i això continuarà. "Era molt estimada pels britànics i pel món, i la seva devoció per la feina era un exemple per a tothom", ha dit, i ha assegurat que deixa un gran llegat. La primera ministra ha demanat unitat al voltant del nou rei, Carles III, de cara a la "nova era" que arrenca avui al Regne Unit.

L'exprimer ministre, John Major, ha destacat el deure i lideratge que va exercir Elisabet II durant anys. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha dit que la mort de la reina és un moment molt trist pel país, la Commonwealth i el món, i n'ha destacat tota una vida de dedicació i servei. A França, el president, Emmanuel Macron, ha afirmat que era "amiga de França" i una "reina de bon cor", que va encarnar "la continuïtat i unitat de la nació britànica durant més de 70 anys". 

A Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat el seu condol a les autoritats angleses per la mort d'un "figura històrica de gran transcendència". L'expresident Carles Puigdemont també ha lamentat el traspàs de la reina. 

A l'estat espanyol, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que Elisabet és "una figura de rellevància mundial, testimoni i autora de la història britànica i europea". La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha dit que ha estat un "símbol" i una de les personalitats més rellevants de la història europea. El rei Felip VI ha enviat també un missatge de condol i ha assegurat que ha estat un "exemple" pel seu sentit del deure i compromís", i per tota una vida dedicada al servei del poble del Regne Unit. 

Dirigents europeus com Charles Michel, president del Consell d'Europa, i Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea, també han traslladat missatges de condol als britànics. El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha assegurat que la seva presència va ser "tranquil·litzadora" durant dècades de canvis radicals, com la descolonització d'Àfrica i Àsia, i l'evolució de la Commonwealth. 

El president de la República d'Itàlia, Sergio Mattarella, ha destacat "l'altíssim sentit de la responsabilitat" d'Elisabet II a través d'un comunicat, i l'ha situat com a "exemple de dedicació" al llarg dels setanta anys de regnat que van començar l'any 1952. Mattarella també ha indicat que la monarca britànica ha tingut sempre "un ull posat al futur" i que ha estat a l'altura de les exigències dels temps que ha "travessat".

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que Elisabet II ha estat més que una reina i ha definit una era, i que el seu llegat serà important en la història del Regne Unit i d'arreu del món. Biden també ha ressaltat les bones relacions entre els dos països durant el regnat de la reina, que ha assegurat que continuarà en la nova etapa de Carles III.