Vergés entrega la Medalla d'Honor del Parlament sota la mirada de Borràs

La cambra catalana ha entregat les distincions a Núria Feliu, Pau Riba, Joaquim Arenas i Margalida Muset, que van ser aprovades el 26 de juliol sota la presidència de Borràs

La vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, en l'entrega de les Medalles d'Honor
La vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, en l'entrega de les Medalles d'Honor | Govern
08 de setembre del 2022
Actualitzat a les 20:53h
La vicepresidenta primera del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés (ERC), ha fet entrega aquest dijous de la Medalla d'Honor del Parlament als quatre guardonats d'aquest any: els músics Núria Feliu i Pau Riba a títol pòstum, i els pedagogs Joaquim Arenas i Margalida Muset. Va ser sota la presidència de Laura Borràs que la mesa de la cambra catalana va aprovar aquestes distincions, i aquest ha estat un dels primers grans actes que Vergés ha presidit des de la suspensió de Borràs el passat mes de juliol. La republicana ha entrat a l'auditori del Parlament al costat del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Com és habitual, a primera fila a la bancada de la dreta s'han situat els membres del Govern, mentre que a l'esquerra ho han fet els de la mesa del Parlament. Vergés ha ocupat el lloc on fins ara se situava Borràs. La presidenta suspesa, però, ha volgut ser present a l'acte, i l'ha seguit des de l'extrem esquerre de la primera fila, al costat del secretari tercer de la mesa, el cupaire Carles Riera.

No són les entregues de la Medalla d'Honor l'acte on Borràs ha viscut els millors moments del seu càrrec. Des que va ser escollida presidenta, se n'han celebrat dues. La primera entrega, l'any passat, va ser en reconeixement als represaliats, i no va estar exempta de polèmica, ja que desenes d'aquests, un d'ells l'activista Marcel Vivet, van criticar la iniciativa, que van titllar d'una "simple operació estètica". Aquest any, en canvi, Borràs no ha pogut fer entrega de les medalles per la seva suspensió tramitada arran de la seva situació processal pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. En una entrevista dimecres a la nit, Borràs va assegurar que hi voldria assistir de totes maneres, i preguntada sobre des de quin lloc seguiria l'acte, li va traslladar la responsabilitat al cap de protocol del Parlament, que ha optat per situar-la a primera fila, però a l'extrem contrari d'on seia fins aleshores.

L'anòmala situació que Borràs, des que va ser suspesa, es va comprometre a mantenir amb una situació d'interinatge, s'ha fet palesa en l'acte d'entrega de les distincions. La mateixa Vergés, en el seu discurs, l'ha saludat com a "presidenta del Parlament", mentre que la cantant i compositora Mariona Sagarra, que ha fet la glossa de Feliu i Riba, ha aprofitat la seva intervenció per enviar-li "ànims". També el pedagog Joaquim Arenas l'ha saludat específicament des del faristol, referint-se a ella com a "senyora Laura Borràs", i ha recordat que va ser sota la presidència de Borràs, el 26 de juliol, quan es va decidir atorgar aquestes medalles.

Més enllà dels jocs de cadires, Vergés, en la seva intervenció, ha lloat la tasca dels guardonats, a qui ha mostrat el seu "etern agraïment". De Feliu i Riba n'ha destacat el seu compromís amb l'art, la música, la llengua, la cultura i la contracultura. Dels pedagogs que van treballar en favor del català, els ha traslladat el compromís del Parlament de continuar defensant la llengua amb un "ampli consens". Vergés ha tancat el seu discurs amb la reflexió que la societat està immersa en un horitzó d'incerteses, per la qual cosa ha emplaçat a afrontar-les com a poble amb "cohesió, consens, exemplaritat i diàleg". I davant l'auge d'extremismes, ha proposat assumir el repte de frenar-los com una "obligació".

Parlen els protagonistes i els seus familiars 

Pel que fa als protagonistes, han estat estat els familiars de Feliu i Riba els que han rebut les medalles. El germà de la cantant, Albert Feliu, ha mostrat el seu reconeixement cap a la seva germana, però ha lamentat que sigui a títol pòstum: "Com no podia ser menys, la família estem molt agraïts amb aquesta medalla que a la Núria, en vida, li hagués agradat tant recollir". El fill i el germà del cantautor, Pau Riba i Carles Riba, també han reconegut que els hauria agradat que el recollís ell mateix, però va morir després de mesos de lluita contra un càncer: "Amb un gran coratge es va mantenir actiu fins a l'últim moment".

Per la seva banda, Joaquim Arenas i Margarida Muset, que van ser els primers responsables del Servei d'Ensenyament del Català, han aprofitat la seva intervenció per alertar de la situació actual de regressió de l'ús del català, especialment a l'escola, però també a la resta d'entorns. Arenas ha remarcat la "reculada gravíssima", mentre que Muset ha criticat que els darrers anys no s'hagi intentat revertir la situació actual d'emergència lingüística.