Col·lectius LGTBI recuperen el clam per una farmacèutica pública davant l'auge de la verola del mico

Reivindiquen, també, que no se'ls assenyali ni estigmatitzi amb la infecció de la verola del mico, que situa a l'estat espanyol com a segon territori amb més infectats d'Europa

Manifestació contra l'LGTBIfòbia a Barcelona
Manifestació contra l'LGTBIfòbia a Barcelona | Yvelisse Teixeira
Laura Colell
08 de setembre del 2022
Actualitzat el 11 de març del 2024 a les 16:14h

Els casos de la verola del mico han augmentat significativament durant les darreres setmanes i l'estat espanyol ja registra més de 6.000 casos, el que compta amb més persones infectades a Europa. Els col·lectius LGTBI reclamen una farmacèutica pública que estigui pendent de les necessitats de la gent: "Perquè hi hagi vacunes suficients, proposem l'existència d'una farmacèutica pública que no estigui vinculada a empreses privades que tenen altres interessos", va reclamar un dels membres d'Acció Marica, Jorge Moreno, a la concentració que va tenir lloc aquest dimecres a Barcelona. 

Ja fa setmanes que els col·lectius LGTBI convoquen concentracions per reivindicar que no se'ls assenyali de manera estigmatitzada per la infecció de la verola del mico. Un dels episodis en què s'han sentit discriminats va ser quan el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, "va fer una crida que es retallés la quantitat de parelles d'homes que tenen sexe amb homes", es queixa Moreno, membre de la plataforma d'Acció Marica. És per accions com aquestes que van decidir sortir al carrer el dimecres d'aquesta setmana, per dir prou a la discriminació del col·lectiu
 

Els manifestants concentrats davant del Ministeri de Sanitat de Barcelona aquest dimecres Foto: Laura Colell


També, es queixen que hi ha una manca de claredat en les polítiques públiques i una manca important de vacunes. És per això que reclamen una farmacèutica pública, a més de "directius i protocols clars en relació a la vacunació", ha explicat Moreno a NacióDigital. Cal recordar que al 2020 la CUP va portar al Parlament la proposta de la creació d'una empresa farmacèutica pública propietat de la Generalitat de Catalunya i la iniciativa va ser rebutjada. 

Un dels manifestants que va acudir a la concentració davant del Ministeri de Sanitat de Barcelona aquest dimecres, Daniel Grande, va opinar que algunes forces polítiques i mitjans de comunicació "aprofundeixen en la discriminació cap al col·lectiu, que ja és vulnerable, quan creen un discurs estigmatitzador sobre la verola del mico". En aquesta línia, els col·lectius critiquen que s'hagi construït un relat que afirmi que els únics afectats per la malaltia siguin els homes homosexuals, quan ells defensen que és una epidèmia que també ha afectat altres persones. 

Arxivat a