Pressió social perquè Sánchez copiï Escòcia: regular els lloguers per decret contra la inflació

El Sindicat de Llogateres reivindica que la petició encaixa amb la postura defensada pel president del govern espanyol de protegir la classe treballadora

Una pancarta anuncia pisos de lloguer, a la  Vall d'Hebron, en imatge d'arxiu
Una pancarta anuncia pisos de lloguer, a la Vall d'Hebron, en imatge d'arxiu | Ricard Novella
07 de setembre del 2022
Actualitzat a les 20:55h
El moviment anticrisi del govern de Nicola Sturgeon a Escòcia, que ahir va anunciar que congelava els lloguers i suspenia els desnonaments almenys fins al març davant la previsió d'un hivern amb els preus de l'energia disparats, ressona ara a l'estat espanyol. Poques hores després que el país britànic activés aquesta mesura de protecció social, el Sindicat de Llogateres ha aprofitat per reclamar al govern estatal que segueixi la mateixa línia i reguli els lloguers a través d'un decret contra la inflació. És a dir, sense haver d'esperar a l'aprovació i desplegament de la llei d'habitatge, que segueix bloquejada per discrepàncies internes entre PSOE i Unides Podem. 

Després que ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, defensés la protecció a la classe treballadora i reconegués la necessitat de revertir algunes de les principals càrregues econòmiques que afronta la ciutadania, des de l'entitat pel dret a l'habitatge subratllen que "és urgent" que es dugui a terme "amb el que es menja la major part del sou de les famílies en aquest país". Així ho reivindica la portaveu del sindicat, Carme Arcarazo, que assenyala que "la despesa en habitatge suposa el 42% de mitjana de la despesa familiar", molt per sobre del màxim del 30% recomanat per la Unió Europea. 

Si bé el govern estatal ja va establir un topall de pujada del 2% en els casos d'actualització de l'IPC en els arrendaments, des del Sindicat de Llogateres assenyalen que aquesta mesura encara deixa fora totes les renovacions de contracte que s'estan donant. A més, amb la regulació de lloguers catalana suspesa, denuncien que els preus dels lloguers a ciutats com Barcelona estan experimentant pujades d'un 20% o més. 

Per tot plegat, el Sindicat de Llogateres reclama que sigui per via d'un decret de desplegament immediat que s'abordi un topall als lloguers. Així, l'exemple d'Escòcia podria marcar un camí que donaria continuïtat a les polítiques amb accent social que Sánchez ha potenciat les últimes setmanes. Si no se seguís aquesta línia, "seria una estafa", remata Arcarazo. A més, des del sindicat recorden que el suport a la regulació dels lloguers va unir més de 9.000 entitats a tot l'Estat, que encara esperen algun moviment per part de l'executiu.