Europa aparca el Midcat malgrat l'intent del govern espanyol de mantenir-lo amb vida

Brussel·les deixa el futur de la infraestructura en mans d'Espanya i França mentre que l'executiu estatal critica el posicionament de Macron i demana no tancar el debat sobre el gasoducte

Centre trasportador del gasoducte Martorell - Figueres a Hostalric
Centre trasportador del gasoducte Martorell - Figueres a Hostalric | Jordi Purtí
06 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:14h
La Comissió Europea evita posicionar-se sobre el Midcat i deixa el futur de la infraestructura en mans d'Espanya i França. El portaveu d'Energia de l'executiu comunitari, Tim McPhie, ha assegurat que són els estats membre implicats i els promotors els que han d'avaluar el projecte. "En aquests moments, la Comissió Europea no pot posicionar-se sobre cap projecte concret", ha dit McPhie en la roda de premsa diària de l'executiu comunitari.

Mentrestant, el govern espanyol es resisteix a enterrar el Midcat malgrat l'oposició d'una de les parts clau per reimpulsar aquest projecte: França. Aquest dimarts, la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, han refermat l'aposta d'Espanya per aquest gasoducte, que hauria de connectar el nord d'Àfrica des d'Algèria amb el centre d'Europa passant per la Península Ibèrica, Catalunya, França i fins arribar a Alemanya. Serviria per reduir la dependència del gas de Rússia, però el govern francès no ho veu clar i dilluns ho va verbalitzar el president, Emmanuel Macron.

"No crec que es pugui tancar el debat exclusivament pel pronunciament d'un país", ha dit la vicepresidenta Ribera, que sosté que la decisió s'haurà de prendre amb la resta de socis europeus, sense restringir el debat a una "relació bilateral". En aquest sentit, Ribera ha assegurat que el Midcat és una infraestructura que estarà "preparada pel futur" i podrà transportar hidrogen verd. Aquesta opció, de fet, és la que defensa el Govern, també convençut que el gasoducte és una infraestructura estratègica per Catalunya i que s'ha d'actualitzar per poder transportar energies verdes.

França basa el seu mercat energètic en l'energia nuclear i no té una gran dependència del gas rus, com sí que passa amb Alemanya. El govern alemany ha conreat durant anys relacions bilaterals amb Rússia per disposar de subministraments en bones condicions. La invasió a Ucraïna i les sancions de la Unió Europea a Vladímir Putin han tingut repercussions en l'arribada de gas a Europa, una amenaça ara que arriben els mesos d'hivern. En tot cas, França no creu que sigui necessari reimpulsar el Midcat, perquè és una infraestructura "sense sentit" i ja hi ha gasoductes que arriben d'Espanya i estan "infrautilitzats".

Des del febrer, manté Macron, s'estan utilitzat els gasoductes d'Espanya a França al 53% de la seva capacitat i, segons el govern francès, aquest mes d'agost ha estat França qui ha exportat gas a Espanya, no pas el contrari. "Això són fets, no hi ha evidències que sigui necessari. És factualment fals que calgui una nova interconnexió de gas", va dir dilluns el president francès. La porta està pràcticament tancada, però Macron està obert a reconsiderar la decisió si el president espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaz Scholz, li demostren amb "fets" que cal una tercera interconnexió.

De moment no hi ha reunions previstes, però el govern espanyol ha criticat la posició del president francès. "Tots els governs hem d'estar a l'altura del desafiament que tenim", ha dit la ministra Reyes Maroto, que ha assegurat que Espanya vol posar a disposició d'Europa el Midcat per "frenar" Putin. També ha afirmat que amb les interconnexions actuals al 100% "no n'hi ha prou" i que cal activar totes les solucions davant del "xantatge" de Rússia. "Necessitem garantir la seguretat energètica en el conjunt de la Unió Europea", ha ressaltat. El Midcat és una opció, però n'hi ha d'altres, com la reforma del mercat energètic.

Sigui com sigui, la resposta que doni Europa a la crisi energètica marcarà el futur immediat el projecte europeu. Els estats membres han mantingut la unitat a l'hora de condemnar la invasió russa d'Ucraïna i imposar sancions al Kremlin, però a l'hora d'abordar els problemes amb el subministrament de gas hi ha la possibilitat que els països optin per prioritzar els seus interessos i abandonar la defensa del conjunt de la Unió Europea. Els propers passos seran determinants mentre Rússia amenaça amb tancar l'aixeta del gas. De moment, el Nord Stream 1 ja està tancat.