Espectacular tornado a les Terres de l'Ebre

Protecció Civil avisa de possibles gruixos superiors als dos centímetres al sud del país, a més d'esclafits i noves mànegues

NacióDigital
05 de setembre del 2022
Actualitzat a les 18:40h
Tuba a Sant Jaume d'Enveja , a les Terres de l'Ebre
Tuba a Sant Jaume d'Enveja , a les Terres de l'Ebre | Eloy Morillas
La pluja d'aquest dilluns al matí a les Terres de l’Ebre ha format el que el Servei Meteorològic de Catalunya ha definit com a “tuba” perquè no tocava a terra, si bé el meteoròleg de TV3 Francesc Mauri ha assegurat que “és una mànega, un tornado". Mauri ha indicat que si fos dins del mar, seria una "tromba marina".

La "tuba" és aire i vapor d'aigua condensat, amb forma de tub, que gira ràpidament, penjant d'un núvol, però sense arribar al sòl, a diferència d'un tornado o una tromba marina.

Si bé les tubes per definició no aconsegueixen el sòl, i, per tant, no produeixen danys en superfície, el seu albirament pot ser indicador de condicions favorables per al desenvolupament d'altres fenòmens que sí que els poden produir.

L'espectacular imatge ha estat captada per Eloy Morillas a través de les xarxes socials a dos quarts d'onze del matí. La mànega s'ha produït a Sant Jaume d’Enveja.
 
Des del Meteocat es demana ajuda per intentar recollir més dades sobre el fenomen.
 
A la previsió de ruixats intensos a gairebé tot Catalunya per aquest dilluns s'hi suma ara un nou avís del Servei Meteorològic de Catalunya. Fins a tres comarques estan en alerta per temps violent durant la tarda d'aquest dilluns: el Baix Ebre en perill molt alt i la Ribera d'Ebre i el Baix Camp en perill alt. En aquestes zones es podrien produir pedregades amb gruixos superiors als dos centímetres, ratxes de vents superiors als 25 metres per segon i tornados, esclafits o mànegues.

Pel que fa als xàfecs que ja afecten el territori, de moment, mostren un gran desenvolupament vertical, superior als 16 quilòmetres. Al Perelló (Baix Ebre) han caigut 44 litres, 36 dels quals han caigut en només 30 minuts.
 
Segons informa el mateix Meteocat, l'episodi dura des de les 13.58 i fins a les 15.58 hores d'aquest dilluns. Les autoritats han demanat precaució a l'exterior i en els desplaçaments per aquestes zones. Protecció Civil manté activada la prealerta del Pla Inuncat, també a la resta del país per la possible intensitat de la pluja.

I és que la pluja del cap de setmana, que ha anat ballant de nord a sud del país, es generalitza aquest dilluns i deixa pràcticament tot Catalunya en perill. De fet, segons la previsió del Meteocat només l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pladel'Estany i la Valld'Aran queden fora de l'avís per intensitat de la pluja. La resta del país, en alerta.