El curs escolar arrenca amb normalitat, tot i el canvi de calendari

Artesa de Segre protesta contra un professor "conflictiu" assignat a una línia de P3; els nens no han assistit a classe i els pares no preveuen que ho facin si no es deixa sense efecte el nomenament del docent

Primer dia de curs a l'Escola Quatre Vents de Manlleu.
Primer dia de curs a l'Escola Quatre Vents de Manlleu. | Adrià Costa
05 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:49h
El curs escolar 2022-2023 ha arrencat aquest dilluns per als alumnes d'infantil i primària. Ho ha fet amb normalitat, tot i que s'ha iniciat una setmana abans respecte als cursos anteriors. Normalitat perquè ja no hi ha normativa Covidals centres, perquè cap escola ha d'aplicar el 25% de castellà i perquè els sindicats han suspès finalment les vagues que amenaçaven els primers dies del curs. 

Les protestes al carrer i les vagues anunciades van apartar-se del calendari gràcies a un acord signat entre el departament d'Educació i els principals sindicats, després de mesos amb el conflicte encallat. Els docents, doncs, han aconseguit reduir una hora lectiva i la conselleria ha anunciat la contractació de 3.500 nous mestres i professors. Així, els infants dels tres als dotze anys han tornat a omplir aquest dilluns les escoles del país, tot i que només durant el matí.

Una de les novetats d'aquest curs escolar és que durant el setembre es farà jornada intensiva als centres d'infantil i primària. Les tardes estan destinades a les activitats de lleure obligatòries que han d'oferir els centres fins a les 16.30 hores. Tot i la problemàtica que han tingut els centres per trobar monitors que puguin treballar durant aquest mes, les escoles del país estan preparades per afrontar aquest nou setembre. 

Sobre l'avançament del calendari escolar, els docents han estat els més crítics amb la mesura, ja que consideren que no han tingut temps suficient per preparar el curs. Tenen la sensació d'haver anat a contrarellotge per poder-ho tenir tot a punt amb els pocs dies de juliol i només dos al setembre abans que els nens omplissin les aules. Les famílies, per la seva part, estan majoritàriament contentes amb el nou calendari, ja que asseguren que els era difícil conciliar la feina i els dies de vacances dels nens i així es poden retrobar amb els companys.

Protesta per un professor "conflictiu"
La normalitat, però, s'ha vist tacada per la protesta que els pares d'una escola d'Artesa de Segre (Noguera) han protagonitzat a primera hora del matí davant del centre. Més d'una cinquantena de persones, entre pares i veïns, han protestat a les portes de l'escola Els Planells contra un professor "conflictiu" assignat a una línia de P3. S'ha desplegat una pancarta i s'han concentrat al carrer durant l'entrada de mestres i alumnes.

La majoria de famílies afectades per la designació d'aquest docent no han portat els seus fills a classe perquè consideren que no té "competències" i es tracta d'una persona de "caràcter complicat i difícil relació". Es remeten als antecedents del mateix docents en altres cursos i centres de la mateixa demarcació de Lleida. Per això no preveuen portar els seus fills al centre fins que es deixi sense efecte el nomenament d'aquest docent.

El Departament d'Educació va assignar al grup de P3 en qüestió un altre tutor per tal que el professor problemàtic no hagi d'exercir en solitari però per les famílies, aquestes mesures no són suficients i per això han fet la plantada a les portes del centre el dia de l'inici de curs i de moment, no preveuen portar els fills a classe.

Els pares es remeten als "conflictes" que arrossega aquest professor amb antecedents en moltes de les escoles per on ha passat, al mateix municipi d'Artesa de Segre els anys 2004 i 2005, però també a Tremp, a Barruera (Alta Ribagorça), a Sort, i a la Vall Fosca (Pallars Jussà).

En aquest sentit, lamenten que a la majoria de les escoles on ha estat assignat, ha calgut posar un docent per supervisar-lo i seguir així el curs amb normalitat. Les famílies asseguren que el docent ha estat expulsat dos anys de la borsa d'interins perquè hi havia una "evidència de falta de competències professionals".