Aragonès sí que participarà en l'acte independentista d'Òmnium de la Diada

La convocatòria de l'entitat per diumenge reunirà la transversalitat del sobiranisme: hi haurà dirigents de Junts, com Borràs i Turull, i de la CUP, a banda de la cúpula d'ERC i representants del teixit civil

Pere Aragonès, en l'acte d'Òmnium de l'any passat.
Pere Aragonès, en l'acte d'Òmnium de l'any passat. | Adrià Costa
05 de setembre del 2022
Actualitzat el 06 de setembre a les 9:39h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va confirmar divendres que no participaria en la manifestació de la Diada organitzada per l'ANC, amb l'argument que no compartia l'enfocament crític amb els partits i les institucions que havia formulat l'entitat. La decisió d'Aragonès, mal rebuda per l'independentisme més crític amb l'estratègia d'ERC, també ha alimentat els retrets de l'Assemblea, que va acusar el president de no està compromès amb la independència. Tanmateix, la intenció d'Aragonès és ser molt present en la celebració de l'Onze de Setembre. Al marge dels actes oficials organitzats pel Govern i el Parlament, el president de la Generalitat participarà en la convocatòria d'Òmnium de diumenge, que acostuma a precedir la manifestació de la tarda i que pretén reunir el conjunt de l'independentisme. Així ho han confirmat fonts de l'entitat i també de Palau a NacióDigital.

L'entorn d'Aragonès, que destaca que el president de la Generalitat ha participat en les manifestacions de la Diada des de la seva adolescència, ha posat l'accent en els últims dies en la necessitat que l'independentisme actuï de forma unitària per fer passos endavant cap a l'autodeterminació. Fonts governamentals recordaven divendres que el president és partidari de compartir els espais de reivindicació que "busquen sumar" i que persegueixen la "transversalitat del moviment". El president, que ha demanat reiteradament que els actors del sobiranisme polític deixin de "mirar-se de reüll", considera que l'acte d'Òmnium representa aquest esperit, i hi serà present. "Serè allà on es puguin defensar les idees en positiu, de forma integradora, fent pinya", ha comentat aquest dilluns des de Sant Feliu de Llobregat.

Òmium comptarà amb el concurs del president de la Generalitat i, a l'acte de diumenge, també hi seran presents dirigents de Junts i la CUP. L'entitat ha convidat la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs -que també capitaneja el partit-, i Jordi Turull, secretari general de la formació. També està confirmat que hi assisteixi la diputada Dolors Sabater, en nom de les sigles anticapitalistes. En nom d'ERC, hi seran Oriol Junqueras -president del partit, i la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta. Òmnium també comptarà amb una àmplia representació del teixit social, començant per membres de l'ANC.

Aragonès liderarà els actes institucionals de l'Onze de Setembre. Dimecres entregarà la Medalla d'Or del Govern a la il·lustradora Roser Capdevila, així com al farmacèutic i col·leccionista d'art Antoni Vila Casas. Dijous serà present en l'acte de concessió de la Medalla d'Honor del Parlament a títol pòstum a la cantant Núria Feliu, que va morir el 22 de juliol passat, i al músic Pau Riba, traspassat el 6 de març, distincions que també rebran els pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset. Dissabte pronunciarà el discurs institucional de la Diada des d'Empúries i, diumenge, encapçalarà la delegació del Generalitat que farà l'ofrena floral al monument de Rafael de Casanova, a banda de presidir l'acte oficial del vespre a les columnes de Puig i Cadafalch.

L'absència d'Aragonès a la manifestació de l'ANC, que contrasta amb el que va fer el president l'any passat -on sí que va participar a la manifestació, entomant els xiulets que va rebre la cúpula d'ERC-, ha agitat el món sobiranista en l'estrena del setembre polític, en què s'ha constatat la desconfiança entre els socis del Govern. La ratificació de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament, l'auditoria de Junts que afegeix dubtes a la continuïtat de l'executiu de coalició -encara que consellers del partit de Jordi Turull no en vulguin sentir a parlar- i l'evidència que no hi ha una estratègia comuna entre les formacions independentistes han fet més grans les ferides. Les bases no són alienes a aquesta realitat de divorci. I s'han empeltat de la discussió, agreujada per la falta d'horitzó sobre l'autodeterminació. Ni ERC ni Junts, tampoc la CUP, garanteixen un trajecte practicable cap al dret a decidir. La frustració es palparà, probablement, aquest Onze de Setembre.

Mentre la decisió del president oficialitza el trencament entre ERC i l'ANC -el partit ha acusat l'entitat de "dividir l'independentisme"-, Junts interpreta que les invectives de l'Assemblea sobre l'"autonomisme" del Govern no l'interpel·len. Tot i integrar la meitat de l'executiu, la primera reacció dels dirigents de la formació al pas fet per Aragonès va ser confirmar la seva presència a la manifestació de la Diada. El primer a fer-ho va ser el vicepresident de l'executiu, Jordi Puigneró i, després, els consellers del partit. Aquest dilluns, la formació ha fet una crida a "omplir els carrers" durant la manifestació per marcar distàncies amb els republicans.

Junts ha volgut evidenciar així que les reaccions de discrepància que es manifestin durant la Diada estan dirigides a ERC, que branda la via del diàleg amb el govern de Pedro Sánchez, represa després del Catalangate. Ara bé, Xavier Trias, exalcalde de Barcelona i possible candidat de la formació a l'alcaldia, s'ha mostrat comprensiu amb la decisió d'Aragonès. "Entenc que el president no hi vagi, perquè és una figura que no és per anar a manifestacions. A mi em molesta que a la manifestació e l'ANC els polítics es barallin per anar a la primera fila", ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio.

L'estratègia de Junts, dibuixada en la ponència política aprovada aquest juliol, fixa el cinquè aniversari de l'1 d'octubre com un "punt d'inflexió" per reprendre el camí de l'autodeterminació, sense concrecions de com ha de ser l'embat amb l'Estat. En la prèvia de la Diada s'han fet evident els camins dispars dels actors del sobiranisme polític i civil, que l'acte d'Òmnium de diumenge intentarà atenuar.