Jane Fonda anuncia que pateix càncer i que ja ha començat la quimioteràpia

L'actriu i activista de 84 anys ha estat diagnosticada d'un limfoma no Hodgkin

Jane Fonda, en una imatge d'arxiu.
Jane Fonda, en una imatge d'arxiu. | EP
NacióDigital
03 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:11h
Un dels rostres més coneguts de Hollywood, Jane Fonda, ha anunciat a través d'Instagram que té càncer i que ja ha començat el tractament de quimioteràpia. L'actriu i activista de 84 anys ha estat diagnosticada d'un limfoma no Hodgkin, però ha assegurat que és un càncer "molt tractable"  i "el 80% de la gent sobreviu". L'artista ha informat els seus seguidors que té assegurança mèdica i accés als millors metges i tractaments.

"M'adono i és dolorós, que soc una privilegiada en això. Gairebé totes les famílies als Estats Units han hagut de lidiar amb el càncer en un moment o altre i moltes no tenen accés a l'atenció mèdica de qualitat que estic rebent jo i això no està bé. També hem de parlar molt més no només de cures, sinó de causes per a poder eliminar-les", ha reflexionat.

Fonda aprofita l'ocasió per reivindicar l'activisme contra el canvi climàtic
Fonda, també coneguda pel seu vessant d'activista contra el canvi climàtic, ha aprofitat la publicació a la xarxa social per alertar que els combustibles fòssils i els pesticides provoquen càncer, com el limfoma que ella pateix, un tipus de càncer que afecta el sistema limfàtic. "Estic fent quimioteràpia durant sis mesos i estic tolerant els tractaments bastant bé i, creieu-me, no deixaré que res d'això interfereixi amb el meu activisme climàtic", ha assegurat.

 


"Una cosa que ja m'ha demostrat és la importància de la comunitat. De créixer i aprofundir en la comunitat perquè no estiguem sols. I el càncer, juntament amb la meva edat definitivament ensenya la importància d'adaptar-se a les noves realitats", ha continuat relatant a la publicació d'Instagram. Amb tot, Fonda ha assegurat que el càncer no li impedirà fer "tot el que pugui, fent servir cada eina per a fer el canvi".

Finalment, la reconeguda actriu ha al·ludit a les eleccions de meitat de mandat dels Estats Units i s'ha compromès a continuar lluitant per a combatre el canvi climàtic. "Podeu comptar amb mi perquè el nostre exèrcit de campions del clima continuï creixent", ha conclòs.

Una llarga i prolífica trajectòria a l'esquena
Jane Fonda té a l'esquena una llarga i prolífica trajectòria per la qual ha estat guardonada amb dos premis Oscar a la millor actriu. Entre els reconeixements que ha rebut al llarg de la seva carrera, també destaquen quatre Globus d'Or, dos premis BAFTA i un premi Emmy. Fonda va decidir retirar-se del cinema l'any 1991 i centrar-se en causes polítiques. A més a més, a Hollywood sempre va reivindicar els drets LGTBI i el feminisme i va aconseguir fer història protagonitzant a Barbara Stanwyck a la pel·lícula Walk on the Wild Side.

A banda del seu recorregut com a actriu i activista, també ha treballat com a escriptora i editora de llibres i es va convertir en la "reina de l'aeròbic" en publicar diversos vídeos en els quals practicava aquest esport. Del seu activisme, destaca la seva labor manifestant-se contra la guerra de Vietnam i l'Iraq. Una de les imatges que més es recorden d'ella també és la de la seva detenció l'any 2019 per protestar enfront del Capitoli pel canvi climàtic.