El test d'estrès del debat de política general posa en joc el futur del Govern

ERC i Junts s'aboquen a una negociació durant el mes de setembre sobre el full de ruta que determinarà si el partit de Borràs i Turull activa el botó de la consulta per sortir de l'executiu

Pere Aragonès i Jordi Puigneró, en un ple del Parlament.
Pere Aragonès i Jordi Puigneró, en un ple del Parlament. | Pau Ollé
03 de setembre del 2022
Actualitzat el 05 de setembre a les 8:06h
ERC i Junts tenen un mes per desplegar tot allò que ha anat quedant pendent de l'acord de legislatura signat per Pere Aragonès i Jordi Sànchez el maig de l'any passat. Ni s'ha posat en marxa la direcció col·legiada del procés, ni s'ha estructurat un front unitari a Madrid -la plaça en què més s'han notat les discrepàncies entre socis- ni s'han posat les bases del full de ruta que hauria de substituir la taula de diàleg en cas que aquesta via fracassés. Són tres carpetes rellevants que afecten el nucli de les divergències estratègiques entre les dues formacions, que tenen fins al debat de política general per trobar un denominador comú per salvar el futur de l'executiu o, si més no, per evitar que Junts acceleri la consulta interna sobre la continuïtat al Govern. La primera gran cita parlamentària del curs, per tant, constituirà un veritable test d'estrès pel futur d'una coalició que gaudeix de mala salut de ferro des de fa un lustre.

Des de Palau, Aragonès insisteix en dues idees, que ha repetit en privat en reunions amb dirigents de Junts i també dins del consell executiu: en el debat de política general hi plantejarà una proposta "àmplia" per l'autodeterminació -és una incògnita, per ara, si hi anirà associat un calendari concret- i que, si es plantegen alternatives per part dels socis de Govern, han de ser "concretes". L'eco del 2017 continua reverberant sobre el debat existent entre ERC i Junts, i el missatge que arriba de Presidència és aquest: "Fa cinc anys ho vam intentar i no ens en vam sortir, i ara apostem pel diàleg per aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació". En canvi, els socis sostenen que el diàleg ha mort i que, en essència, s'està anant enrere en la consecució de la independència.

Tanmateix, des de Junts no s'ha posat damunt la taula una proposta concreta -en la ponència política del congrés no s'hi van voler concretar calendaris ni accions concretes com ara l'aixecament de la suspensió de la DUI que es portava al programa electoral representat per Laura Borràs-, i es deixa la confecció final del full de ruta a les reunions que es mantindran al llarg del mes de setembre amb partits i entitats. Fa mesos que es van deixar enrere les cites setmanals entre ERC, Junts, CUP, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i el Consell per la República per travar la nova estratègica, però de contactes bilaterals sí que n'hi ha hagut. Una de les cites importants previstes per la setmana vinent és la que mantindran Aragonès i Turull, fixada en la conversa telefònica en què el secretari general de Junts li va explicar, dilluns passat, l'abast de l'auditoria sobre el pacte que suspèn el Govern en clau nacional.

"Sortir del Govern és una opció real", ha avisat l'exconseller de la Presidència aquesta setmana. Els consellers de Junts no hi estan a favor -l'argument principal que esgrimeixen és la necessitat d'aprovar els pressupostos, empatat amb el fet d'afrontar les municipals amb el màxim poder institucional-, i passa el mateix amb un ampli sector del partit. Un alt dirigent consultat per NacióDigital insisteix que la solució passa per resoldre les discrepàncies dins dels òrgans de coordinació existents, i no tant per la dinàmica del Govern, on hi ha més sintonia que en altres àmbits. "Això s'ha d'abordar en el 4x4", ressalta el mateix dirigent, en referència a les reunions periòdiques que hi ha entre les cúpules d'ERC i Junts, a vegades amb presència d'Aragonès.

Al president, segons ressalten a la sala de màquines de Junts, "no li aniria malament" llançar algun tipus de "repte nacional" en el debat de política general per "rebaixar les crítiques" rebudes per decisions com l'aprofundiment en el diàleg, que a finals de juliol va generar els dos primers acords. Uns acords que van agitar l'última reunió del Govern abans de les vacances, durant la qual el vicepresident Jordi Puigneró va retreure a Aragonès que les enteses fossin presentades en nom de tot l'executiu quan Junts no forma part de la negociació amb l'Estat. Al partit també interpreten que un gest en clau nacional en el debat de finals de setembre pot ajudar Aragonès a recuperar perfil davant les entitats després d'haver decidit no assistir a la Diada d'enguany.

La manifestació de l'ANC representarà la fotografia de la discrepància -formal i estratègica- entre els dos socis. Junts es va afanyar a clarificar que Puigneró i la resta de membres del Govern assistirien a la manifestació, on també hi tindrà protagonisme Borràs, presidenta de Junts i a qui aquesta setmana ERC, el PSC i la CUP han mantingut la suspensió executada a finals de juliol. Les guspires van saltar -i continuen saltant- entre els dos partits, però aquesta qüestió no ha estat suficient per posar en un compromís el futur de l'executiu. La consigna dels republicans és que el motor de les discrepàncies es basa en el xoc intern a Junts, una qüestió gens menor i que suposa el principal repte en la cohabitació que protagonitzen Turull i Borràs des del juliol.

"No és el mateix parlar amb l'un que amb l'altre", sostenen sovint a Palau. "I tampoc és el mateix què diu un i què diu l'altre quan estem en la mateixa reunió amb tots dos", manté una altra veu coneixedora de les trobades restringides. "Hi ha vegades que dicrepen en directe davant nostre", recalca un dirigent d'ERC. En tot cas, el secretari general de Junts està fent esforços -contactes amb Marta Rovira inclosos- per greixar la situació, i no és cap secret que és favorable a continuar dins del Govern. Sempre que hi hagi, això sí, la intenció per part d'Aragonès de complir l'acord signat el maig del 2021, pel qual ell mateix es va oferir com a interlocutor en cas que l'ara president de la Generalitat no hagués pogut tancar l'entesa -complexa- amb Jordi Sànchez.

En funció de com vagin els contactes del setembre i de com es desenvolupi el debat, Junts accelerarà -o desarà al calaix- la consulta per sortir del Govern. Aragonès no té cap intenció d'expulsar els consellers dels socis de l'executiu, i es manté a l'expectativa. De manera càustica, en privat ha fet aquesta reflexió: "Què pot passar? Que ens facin intervencions dures a les sessions de control? Que ens critiquin públicament? Això ja passa ara". Com va passar el 2016, amb el "referèndum o referèndum" de Carles Puigdemont, ERC i Junts disposen d'unes setmanes per renovar el full de ruta si no volen caure, de nou, en una dinàmica de retrets que no s'acabi fins a les eleccions municipals. Amb una parada entremig: la negociació dels pressupostos de Pedro Sánchez a Madrid, els últims de la legislatura al Congrés.
Arxivat a