Tret de sortida a les obres de la imperial Biblioteca Provincial de Barcelona

L'equipament tindrà una superfície de 16.000 metres quadrats útils i un cost de 55 milions d'euros

Els representants de les diverses administracions amb la maqueta de la biblioteca
Els representants de les diverses administracions amb la maqueta de la biblioteca | ACN
NacióDigital
02 de setembre del 2022
Actualitzat a les 22:38h
El 14 de setembre arrencaran les obres de la futura Biblioteca Provincial de Barcelona, ubicada en un solar cedit per l’Ajuntament al costat de l’Estació de França. L'equipament destacarà per la seva mida i extensió, amb una superfície de 16.000 metres quadrats útils, una planta de 180 metres de llargada i capacitat per acollir 600.000 volums. El Ministeri de Cultura invertirà en la seva construcció 55 milions d'euros.

Es tracta d'un projecte que es va anunciar l'any 1989 i es va aprovar el 2010, tot i que s'ha anat posposant fins ara. Els primers mesos, es demolirà una ala de l'Estació de França i es farà l'adaptació arquitectònica del projecte. La construcció arrencarà el 2023 i el recinte hauria d'estar enllestit l'any 2027. Un cop acabada, la gestió correspondrà a la Generalitat.

Les tres administracions implicades han celebrat aquest divendres l'entesa per tirar endavant "per fi" la biblioteca pública estatal amb major inversió fins al moment, que ha estat "llargament esperada". El mateix ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha reconegut aquest divendres des de Barcelona que aquest és un projecte que "s'ha allargat massa" per diverses raons, i s'ha referit a l'origen del projecte, en temps del ministre Jorge Semprún.

Un projecte que s'ha dilatat en el temps
Els canvis d'ubicació i les desavinences entre administracions sobre el destí final i la urgència de l'equipament van tenir el projecte paralitzat durant anys. La Comissió Mixta de Seguiment -composta per l'estat, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona- va reprendre l'activitat el setembre passat, després de set anys sense reunir-se, i va reactivar el projecte de construcció redactat el 2010.

"Barcelona era una assignatura pendent en la xarxa de biblioteques provincials", ha reconegut Iceta. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha apuntat que l'equipament és "la peça fonamental que faltava" en el sistema nacional de biblioteques i ha recordat que arriba després de "molts anys d’insistència" per part del seu departament.

Tot i la bona entesa actual entre administracions, que han celebrat les tres, encara no hi ha consens sobre el nom de l'equipament. La biblioteca podria abandonar l'adjectiu "Provincial" a favor de "Central de Barcelona", per bé que també podria acabar portant el nom d'algun personatge rellevant del món cultural, tal com ha aventurat el ministre Iceta.

Al seu torn, el tinent d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament, Jordi Martí, ha lloat la tasca i la paciència de l'equip d'arquitectes que va redactar el projecte el 2010 i l'haurà d'adaptar als requisits tècnics i de tota mena de l'any 2022. "És un molt bon projecte, equiparable a altres biblioteques públiques europees", els ha felicitat Martí. L'edil ha dit que malgrat els endarreriments, la biblioteca arriba quan Barcelona està "en les millors condicions" per acollir-la, amb una xarxa de biblioteques municipals de més de 40 equipaments.

Una biblioteca imperial
Amb més de 16.000 metres quadrats de superfície útil i una planta de 180 metres de llargada, es calcula que la nova biblioteca tindrà capacitat para albergar uns 600.000 volums. L'edifici és obra de l'arquitecte Josep Maria Miró i Gellida, qui l'ha dissenyat amb la vocació que esdevingui un espai "atemporal". Tindrà una estructura de tres volums, de menys a més alt des del carrer, per tal de no tapar el lateral de l'edifici principal de l'Estació de França.

Els espais de la futura biblioteca estaran dissenyats amb criteris d’accessibilitat, adaptabilitat, confortabilitat, sostenibilitat i eficiència energètica. A la part destinada al públic, es disposaran sales de lectura, sales d’informació, una sala d’accés al fons general i especialitzat, un fons infantil i juvenil, una sala de premsa diària, una sala d’actes, sales multifuncionals, punts d’accés a internet, màquines d’auto-préstec, una zona de descans, zona d’exposicions, una cafeteria-llibreria, un auditori i una zona d’aparcament.

En les àrees d’accés restringit, hi haurà zones de treball i de depòsits especialitzats per a la conservació de les obres ingressades per depòsit legal corresponents a les obres editades a la demarcació de Barcelona.

Arxivat a