Polònia reclama a Alemanya 1,3 bilions d'euros per la Segona Guerra Mundial

El govern alemany ja ha contestat que aquest tema està tancat, des que Varsòvia va renunciar a tota compensació el 1953

Soldats alemanys en un punt de la frontera polonesa el 1939
Soldats alemanys en un punt de la frontera polonesa el 1939 | Wikicommons
01 de setembre del 2022
Actualitzat a les 20:03h
Polònia ha exigit aquest dijous a Alemanya una indemnització d'1,3 bilions d'euros per la invasió i els crims comesos durant la Segona Guerra Mundial. El govern alemany ja ha contestat dient que aquest tema ja està tancat. La petició és fruit d'un informe elaborat pel govern de la formació ultraconservadora Llei i Justícia, actualment en el poder a Varsòvia. Jaroslav Kaczynski, el líder del partit, ha reconegut que es tracta d'una quantitat elevada però que vol que formi part de l'agenda de les relacions germano-poloneses.

Es dona el cas que Polònia va renunciar formalment a reclamar indemnitzacions d'Alemanya el 1953, quan formava part del bloc d'influència soviètica. Es va establir que Polònia rebria el 15% de les indemnitzacions que Berlín va pagar a l'URSS, però des de Polònia sempre s'ha dit que les quantitats rebudes des de Moscou van ser a canvi d'enviar carbó a l'aleshores aliat comunista.

L'1 de setembre de 1939, les tropes alemanyes van envair Polònia, iniciant la Segona Guerra Mundial. El conflicte va ser especialment cruel amb el poble polonès, que va perdre prop de 6 milions de persones en la guerra i l'ocupació. Es considera que en proporció a la seva població, Polònia va ser el país que més va patir durant el conflicte.

L'oposició polonesa ha denunciat la petició del govern de Varsòvia com un gest electoralista, amb la mirada posada en les eleccions que celebrarà el país l'any vinent. La dreta polonesa sempre ha fet de les indemnitzacions d'Alemanya una reivindicació pendent i no reconeix la renúncia feta el 1953, com sí que han fet els anteriors governs.

Les relacions entre Alemanya i Polònia sempre han estat marcades per la tragèdia que va suposar la invasió de Hitler i capítols especialment cruels, com el genocidi contra els jueus polonesos i el projecte d'extermini de les elits del país, que va afectar professors universitaris i sectors professionals. Fins al 1970 no es va aconseguir una relativa normalització diplomàtica, amb la visita del canceller alemany Willy Brandt i el seu gest d'agenollar-se davant del monument al gueto de Varsòvia.