Turull avisa ERC: «Sortir del Govern és una opció real»

El secretari general de Junts assegura que cal tornar-se a "situar" i seguir els acords pactats a l'inici de la legislatura perquè, si no, "no té sentit continuar"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, en una imatge d'arxiu
El secretari general de Junts, Jordi Turull, en una imatge d'arxiu | ACN
01 de setembre del 2022
Actualitzat a les 10:28h
El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha avisat ERC aquest dimarts al matí que, si no escompleixen els acords de Govern pactats ara fa un any, el seu partit plantejarà un trencament. "Sortir del Govern és una opció real", ha dit en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, tot i remarcar que no és un ultimàtum als socis de l’executiu.

En aquest sentit, Turull ha advertit que el debat de política general que s’ha de celebrar a finals de setembre serà el punt d’inflexió per prendre la decisió: "És el que marca l’orientació del Govern i, per tant, serà definitiu com en sortim". Així, el secretari general de Junts ha demanat als seus socis d’executiu que cal tornar-se a "situar", seguir els acords pactats a l’inici de la legislatura i complir-los "amb totes les garanties", si no, ha dit, "no té sentit que continuem".

De fet, el secretari general de Junts ha assegurat que "no s'estan complint els eixos nuclears del pacte de Govern". Ha fet referència, doncs, a la inexistència d'un "espai estratègic de direcció independentista" i a la no participació de Junts a la taula de diàleg amb l'Estat que, segons ha assegurat, "no representa la transversalitat del moviment". A més, Turull ha denunciat que s'estan fent "passes enrere" en el camí de culminació de la independència.

Turull també s'ha pronunciat sobre la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. "Són qui han provocat la suspensió de Borràs de la presidència del Parlament qui hauran d'esclarir quin és el full de ruta a partir d'ara", ha defensat el secretari general de Junts. Així, ha rebutjat que sigui Junts qui ha de solucionar el "problema".

A més, el secretari general dels juntaires ha instat a modificar el reglament de la cambra catalana per "adequar-lo al dret internacional". En referència a la determinació de l'ONU que Espanya va "violar" els seus drets polítics, així com els de Junqueras, Romeva i Rull; Turull ha etzibat que "mentre obtenim victòries internacionals, aquí ens tirem trets al peu".