Mor una nena de 20 mesos a causa de la pedregada a la Bisbal de l'Empordà

La víctima va morir a l’Hospital Josep Trueta, on va ser traslladada amb ferides greus després de rebre l’impacte d’una pedra

Un cotxe al Baix Empordà, amb el vidre trencat per diverses pedres
Un cotxe al Baix Empordà, amb el vidre trencat per diverses pedres | ACN
Pere Pratdesaba
31 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:09h
Una nena de 20 mesos de la Bisbal de l’Empordà ha mort a conseqüència de les ferides causades per l’impacte d’una pedra a la pedregada aquest dimarts al vespre a les comarques gironines. La nena estava a la seva localitat en el moment de la tempesta i va ser traslladada a l’Hospital Josep Trueta de Girona, on va morir. Una segona pacient atesa al centre ha rebut l’alta en les darreres hores.

A més, hi ha diversos ferits lleus a causa de la pedregada, que encara no s'han comptabilitzat, que s'han atès al CAP del municipi.

A banda de les persones ferides, molts dels cotxes que hi havia aparcats al carrer han patit les destrosses de la tempesta. Capons abonyegats i vidres trencats, a més de teules trencades, és la tònica dominant als carrers de la Bisbal arran de la pedregada d'aquest dimarts al vespre.

En qüestió d'entre deu i quinze minuts la Bisbal d'Empordà ha quedat tenyida de blanc per la calamarsada que ha caigut al municipi. Provenia del Pla de l'Estany on ja havia provocat destrosses com ara trencar el vidre d'alguns cotxes. Al seu pas pel Gironès, la tempesta també ha deixat pedres de dimensions considerables i quan ha arribat al Baix Empordà ha estat quan ha agafat més importància.

Alguns veïns asseguren que el diàmetre de les pedres arribava als 11 cm, una fita que podria ser rècord a Catalunya segons apunten alguns meteoròlegs. De fet, el Meteocat apunta que, segons la base de dades de temps violent del Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dimarts s'ha registrat el diàmetre màxim de pedra al país des de l'any 2002.

A causa de les tempestes, els Bombers han rebut 23 avisos al Baix Empordà, 21 a la Bisbal d'Empordà i 2 a Forallac. Els Bombers s'han trobat amb teules trencades i alguns cables caiguts. Una de les afectacions més importants és la claraboia despresa al carrer Ample.

L'alcaldessa accidental de la Bisbal d'Empordà, Carme Vall, ha explicat en una entrevista a Catalunya Informació que no recordava una pedregada tan important com la d'aquest dimarts al vespre. També ha dit que es plantegen demanar la zona catastròfica.

Les imatges de la pedra
En unes imatges compartides pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) es pot veure com algunes de les pedres caigudes presenten unes mides impressionants. A Vilert, una moneda d'un euro es veia minúscula al mig de diverses boles de gel.
 
En les respostes al tuit del Meteocat, un veí de la Bisbal d'Empordà també ha mostrat les pedres caigudes al seu municipi al costat d'un metro per mesurar-les: fins a 10 centímetres de diàmetre que deixaven en ridícul un ou de gallina. "Foradant sostres i vidres de cotxes, sostres de fusta...", ha apuntat l'usuari.
De cara a aquest dimecres, hi ha activada una alerta de 6 del matí i fins a les 18 hores. En total, hi ha una vintena de comarques amenaçades. El grau de perill és de 2 en una escala de 6 i el nivell de precipitació que es pot superar són els 20 litres en 30 minuts. Segons ha previst el Meteocat, les pluges poden anar acompanyades de tempesta i localment de pedra ratxes "molt" fortes de vent.