El govern espanyol aprova la llei que permet a les menors avortar sense permís dels pares

La gratuïtat de la píndola del dia després i baixa per regles doloroses són altres aspectes rellevants de la reforma, que ara haurà de superar el debat al Congrés

Un grup d'activistes socials reclama un avortament lliure dins de la sanitat pública
Un grup d'activistes socials reclama un avortament lliure dins de la sanitat pública | ACN
30 d'agost del 2022
Actualitzat a la 13:07h
El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts la reforma de la llei de l'Avortament que permetrà interrompre l'embaràs sense permís patern als menors de 16 anys. Després del consell de ministres, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, la de Justícia, Pilar Llop, i la titular d'Igualtat, Irene Montero, n'han explicat les claus. La nova llei també inclou l'accés gratuït a la píndola de l'endemà. Els informes preceptius de la Fiscalia, el Consell General del Poder Judicial i el Consell d'Estat no han estat encara emesos a termini, però l'executiu vol accelerar la tramitació perquè la Llei de Drets Sexuals i Reproductius sigui aprovada definitivament pel Parlament dins d'aquesta legislatura.  

Irene Montero ha explicat la rellevància de l'avantprojecte i ha afirmat que el text demostra que les dones tenen al seu costat un govern progressista i feminista. Ha subratllat que la reforma fa realitat "l'exercici efectiu del dret a la interrupció de l'embaràs" amb els centres de salut pública com a lloc de referència per dur a terme aquest dret, i alhora garanteix el dret a l'accés a l'educació sexual. "Estem transformant les polítiques públiques d'aquest país i anem cap a una altra cultura sexual". Montero ha assegurat que les mancances en l'educació sexual a les escoles és el que ha facilitat l'extensió de les malalties de transmissió sexual. "Aquest govern feminista vol assegurar una educació sexual integral perquè els nois coneguin el seu cos i estableixin unes relacions basades en el bon tracte". 

Montero ha deixat clar que es respecta l'objecció de consciència, però alhora es garantirà que les dones que vulguin acollir-se al dret a l'avortament ho pugui fer en un centre públic proper, i que sempre hi hagi personal disponible en els centres de la sanitat pública per poder dur a terme la interrupció de l'embaràs, i que les comunitats autònomes hauran de garantir igualment l'efectivitat d'aquest dret. .    

D'aquesta manera, la llei supera la primera fase de la seva tramitació i ha de passar al Parlament. Un dels elements centrals de la nova llei és que permet als menors d'edat, a partir dels 16 anys, interrompre l'embaràs sense l'autorització dels pares i elimina els tres dies obligatoris de reflexió. Aquesta va ser una de les clàusules que el PP va implantar en el seu moment. Montero ha subratllat aquesta modificació, afirmant que el govern espanyol respecta la decisió que adoptin les dones en aquest àmbit. També inclou una baixa incapacitant per interrupció voluntària de l'embaràs i serveis d'assistència i acompanyament especialitzats. 

La reforma també garanteix l'objecció de consciència i que sempre hi hagi personal disponible per fer efectiva la interrupció voluntària de l'embaràs. Un altre punt destacat és que els centres de salut despatxaran la píndola de l'endemà de manera gratuïta.
La nova llei regula igualment el que s'ha anomenat la pobresa  menstrual. D'aquesta manera, les píndoles anticonceptives d'última generació tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social i es promouran mètodes d'anticoncepció masculina. També es recull el repartiment gratuït de mètodes anticonceptius en centres educatius en el context de campanyes d'educació
sexual. 

Hi ha també un apartat dedicat al foment de les bones pràctiques en totes les etapes de l'embaràs, especialment en el part i el postpart, com la incorporació d'una baixa prepart des de la setmana 39 de gestació, que no consumirà cap dia del permís de maternitat. El text inclou drets relatius a la salut menstrual de les dones i una baixa específica de fins a cinc dies per a les dones que pateixin regles molt doloroses i incapacitants. 

D'altra banda, Pilar Llop ha informat de l'aprovació de la llei orgànica del dret de defensa, un avantprojecte que inclou en un sol text tots els  drets i garanties de l'advocacia. Segons la ministra, referma principis com ser informat de les acusacions i el dret a no declarar contra un mateix, i és una llei pionera a Europa. La norma eleva a rang de llei els principis de la deontologia de l'advocacia. Llop ha assegurat que "aquest és un govern que avança en drets perquè el dret de defensa no pot dependre de la butxaca d'un ciutadà".