Sánchez exhibeix la «visió compartida» amb Alemanya per accelerar el Midcat en plena crisi energètica

La trobada entre el president espanyol i el canceller Olaf Scholz mostra l'aliança entre governs per fer viable la interconnexió per França i reduir així la dependència del gas rus

El canceller alemany, Olaf Scholz, i el president espanyol, Pedro Sánchez, a Meseberg.
El canceller alemany, Olaf Scholz, i el president espanyol, Pedro Sánchez, a Meseberg. | Europa Press
30 d'agost del 2022
Actualitzat a les 15:55h
L'endemà que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, anunciés una reforma del mercat elèctric -encara sense concrecions-, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat el canceller alemany, Olaf Scholz, amb el debat energètic com a principal focus d'interès. La Moncloa comparteix amb Alemanya l'aposta per fer possible la interconnexió del Midcat amb França, una infraestructura que permetria reduir la dependència del gas rus però que no entusiasma París pel cost de l'operació i el llarg calendari d'obres. Després de la trobada, Sánchez i Scholz han exhibit complicitat. En l'aliança escenificada aquest dimarts, el president espanyol ha agraït al canceller la "visió compartida" per accelerar interconnexions com la del Midcat, per bé que no descartat alternatives, com la d'una connexió per Itàlia. "Espanya està disposada a ser solidària", ha afirmat Sánchez davant la premsa, en un clar missatge de suport a Alemanya davant el conflicte energètic amb Rússia. 

Convidat a una reunió extraordinària del consell de ministres alemany a Meseberg -a una setantena de quilòmetres de Berlín-, el líder del PSOE ha concedit protagonisme a l'aposta pel Midcat, que també compta el suport de la Generalitat, però també ha valorat les relacions bilaterals amb Alemanya. Sánchez ha definit com a "excel·lent" el moment de sintonia amb el govern alemany i ha mostrat predisposició per prendre decisions en l'agenda energètica. "Les interconnexions de la Península Ibèrica amb Europa estan per sota del 3%", ha afirmat per fer constar que Espanya podria ajudar els socis europeus si es resolgués el finançament de projectes com el del Midcat. En aquest sentit, ha recordat que el territori espanyol concentra el 30% de la capacitat de regasificació d'Europa. "Agreixo la visió compartida sobre la necessitat d’accelerar aquestes interconnexions", ha insistit el dirigent socialista.

Al seu torn, Scholz s'ha mostrat "totalment d'acord" per materialitzar projectes que permetin reduir la dependència del gas rus. Ha fet referència a la necessitat de crear una "gran xarxa europea", no només per al transport d'electricitat sinó també d'hidrogen verd, una de les apostes de futur al continent. Sense utilitzar la corbata com el canceller -una mesura que vol esdevenir un missatge-, el president espanyol ha volgut destacar la col·laboració entre Madrid i Berlín: "Compartim una visió europeista i l'aposta per un creixement just".

En una atenció als mitjans des de la trobada anual de la patronal MEDEF, celebrada a l'hipòdrom de Longchamp, a les afores de París, el ministre d'Economia francès, Bruno le Maire, s'ha obert a "examinar" el Midcat -al qual fins ara s'han oposat- perquè així ho demanen "amics" com Sánchez o Scholz. La reactivació d'aquesta via energètica ha estat reivindicada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, des que va esclatar el conflicte a Ucraïna. Aragonès ha participat aquesta tarda al fòrum empresarial al costat de l'exprimer ministre Bernard Cazeneuve i de representants de Còrsega i Guadalupe.

En la trobada a Meseberg, Sánchez i Scholz també han acordat que tornaran a reunir-se el 5 i 6 d'octubre, coincidint amb la cimera hispano-germànica que acollirà Madrid. Les relacions bilaterals d'aquesta tardor també inclouran una visita dels reis d'Espanya a la Fira del Llibre de Frankfurt, agenda anunciada pel mateix Sánchez.

En la breu compareixença de premsa conjunta, el president espanyol també ha mostrat predisposició per viatjar a Algèria, en un moment en què continua oberta la crisi diplomàtica provocada per la decisió de la Moncloa de donar suport al pla marroquí sobre el Sàhara. "M'encantaria ser jo qui hi viatgi", ha especificat. Emmanuel Macron s'hi va desplaçar la setmana passada, en ple debat sobre les solucions per afrontar la crisi energètica.

La Generalitat i l'aposta pel Midcat
Més enllà dels interessos espanyols amb el Midcat, l'agenda energètica del Govern de la Generalitat fixa la infraestructura com una aposta estratègica. De fet, va ser una de les qüestions centrals del viatge de Pere Aragonès a Alemanya el març passat, quan va explorar complicitats per reactivar-lo. Això seria a mig termini i no depèn només de Catalunya. Implica l'estat espanyol, Alemanya i França, i és especialment el govern francès qui hi té menys interès. L'Elisi ha refredat repetidament les expectatives de la Generalitat, que sap que la connexió també genera contestació al territori.

El Midcat permetria transportar gas des del nord d'Àfrica -concretament des d'Algèria- fins a Europa passant per terra espanyol, Catalunya i connectant amb França pels Pirineus. El gasoducte, impulsat el 2010 per les empreses Enagás -espanyola- i Teréga -francesa-, es va aturar l'any 2019 en el tram que va de Martorell a Hostalric i va quedar oblidat pel poc interès d'Espanya, França i els dubtes dels inversors sobre la seva rendibilitat. El projecte inicial plantejava que servís per portar gas, però el Govern vol reactivar-ho per transportar energies renovables, com ara hidrogen verd o biometà.