Junts defuig la pressió i insisteix que no proposarà ningú per substituir Borràs

Turull assegura que no ha estat el partit qui ha generat aquesta situació i assenyala que no s'entrarà en cap "dinàmica" relacionada amb un relleu de la presidenta del Parlament

Laura Borràs, al Parlament.
Laura Borràs, al Parlament. | Pau Ollé
29 d'agost del 2022
Actualitzat a les 19:40h
Junts no proposarà ningú per substituir Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Ho ha tornat a assegurar aquest dilluns el secretari general de la formació, Jordi Turull, en una roda de premsa de de Girona al costat, precisament, de Borràs, que també actua com a presidenta del partit. "Aquest problema no l'hem generat nosaltres", ha ressaltat Turull, que ha indicat que no entraran en cap "dinàmica" relacionada amb parlar sobre la substitució de la màxima dirigent -ara suspesa- de la cambra catalana. La pressió sobre Junts per tal de rellevar la seva presidenta arriba des d'ERC, des del PSC i també des dels comuns. Aquest dijous està previst que la mesa del Parlament abordi la reconsideració plantejada precisament per Junts.

La suspensió de Borràs no va trencar el Govern -les veus partidàries de continuar dins l'executiu de coalició amb ERC són majoritàries dins l'executiva de Junts-, però va lesionar de nou les relacions entre socis. Els republicans, això sí, mantenen que la decisió adoptada -validar apartar la presidenta juntament amb el PSC i la CUP- va ser la correcta, i sostenen que ara la pilota és a la teulada de Junts. "Emplacem Junts a complir amb l'acord", ha assegurat Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu dels republicans, en la roda de premsa d'aquest dilluns. L'acord al qual fa referència és el que deixa a Junts la presidència del Parlament i la de la Generalitat a ERC, entesa rubricada la primavera del 2021 després de les eleccions catalanes del 14-F.

El PSC ha estat la formació més explícita a l'hora de posar data a la decisió de substituir Borràs. Ho va verbalitzar el primer secretari de la formació, Salvador Illa, en una entrevista a Catalunya Ràdio la setmana passada, i hi ha inistit aquest dilluns la portaveu del partit, Èlia Tortolero, que ha situat l'horitzó màxim en el 15 de setembre. "No volem treure rèdit d'aquesta situació. Però volem que el Parlament recuperi la dignitat, i que els partits que van votar Borràs facin que el curs arrenqui amb normalitat", ha assenyalat Tortolero, que ha situat la responsabilitat directament en Junts, ERC i la CUP. Una de les opcions per revocar-li el càrrec a la presidenta suspesa és l'article 180 del Parlament. Es necessiten 45 diputats per activar-lo, que després requeriria de majoria al ple per prosperar i apartar definitivament Borràs del càrrec.

"Demano altura de mires", reflexionava Illa en una entrevista a NacióDigital quan se li preguntava directament sobre si posarien en marxa l'article 180. "No s'entendria que el Parlament no tingui un president que pugui exercir en plenes funcions la seva feina i, en aquest sentit, anem a veure quan comenci a haver-hi interlocució quines solucions es poden trobar", ressaltava el primer secretari del PSC. Com ell, Tortolero també ha volgut estendre la mà al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per aprovar els pressupostos per al 2023, que arrencaran la fase decisiva a partir de l'octubre, un cop hagi passat el debat de política general. A Palau, però, el PSC no es considera un soci factible, perquè debilitaria el posicionament d'ERC a l'hora de negociar els comptes estatals de Pedro Sánchez, els últims de la legislatura al Congrés.

Si bé el PSC situa la pressió en el gruix de l'independentisme, el comuns posen el focus en ERC, a qui demanen "valentia" per acabar amb el "culebrot" de Borràs al Parlament. "Si no és capaç d'apartar-se i Junts no ho fa, el que haurien de fer els republicans és activar-se i prendre una decisió", ha ressaltat Joan Mena, portaveu de Catalunya en Comú, en la roda de premsa d'arrencada de curs. "No poden continuar repetint errors ni atrapats en l'estratègia de Junts", ha destacat Mena, en referència a l'estratègia d'ERC. Els comuns no disposen de presència a la mesa, però van demanar amb insistència que Borràs dimitís abans que s'apliqués l'article 25.4 fa exactament un mes i un dia.