Els adolescents que dormen menys de vuit hores són més propensos a tenir sobrepès, segons un estudi

Ara, els investigadors intenten comprovar si els problemes de son estan relacionats amb un ús excessiu dels dispositius electrònics

L'estudi s'ha presentat en el Congrés de la Societat Europea de Cardiologia que se celebra a Barcelona.
L'estudi s'ha presentat en el Congrés de la Societat Europea de Cardiologia que se celebra a Barcelona. | Paula Jaume
NacióDigital
29 d'agost del 2022
Actualitzat a les 17:16h
Un equip d'investigadors i investigadores del Centre Nacional de Recerques Cardiovasculars (CNIC) ha comprovat que els adolescents que dormen menys de vuit hores tenen més probabilitats de tenir sobrepès o obesitat que aquells que dormen les recomanades. L'estudi, que ha estat presentat en el Congrés de la Societat Europea de Cardiologia (ESC 2022), que se celebra a Barcelona, ha demostrat que els que dormen menys també tenen més possibilitats de presentar una combinació d'altres característiques poc saludables, com ara excés de greix, tensió arterial elevada i nivells anormals de lípids i glucosa en la sang.

"El nostre estudi mostra que la majoria dels adolescents no dormen prou i que això està relacionat amb l'excés de pes i les característiques que promouen l'augment de pes, la qual cosa podria generar-los problemes en un futur. Actualment, estem investigant si els mals hàbits de son estan relacionats amb un ús excessiu dels dispositius electrònics, quelcom que podria explicar per què els adolescents de més edat dormen fins i tot menys que els més joves", ha detallat l'autor de l'estudi, Jesús Martínez Gómez, investigador del Laboratori d'Imatge i Salut Cardiovascular del CNIC.

La recerca, que ha comptat amb el suport, entre altres, de la Universitat de Barcelona (UB), ha examinat l'associació entre la durada del son i la salut en 1.229 adolescents d'instituts públics d'educació secundària a l'Estat. Els participants  tenien una edat mitjana de 12 anys a l'inici de l'estudi, van ser avaluats durant quatre anys, i va incloure aproximadament el mateix nombre de nens i nenes. Els i les investigadores han avaluat les hores de son durant set dies amb un rastrejador d'activitat portàtil que duia cada participant, amb edats compreses entre els 12 i els 16 anys.

L'Acadèmia Estatunidenca de Medicina del Son recomana dormir de 9 a 12 hores per nit per a nens de 6 a 12 anys i de 8 a 10 hores en el cas dels nens de 13 a 18 anys per a tenir una salut òptima. Per a simplificar l'anàlisi, l'estudi ha utilitzat 8 hores o més com a òptim. Els participants s'han classificat classificar com a "dorments" molt curts (aquells que dormen menys de 7 hores), "dorments" curts (de 7 a 8 hores) i òptims (aquells que descansen 8 hores o més). El sobrepès i l'obesitat s'han determinat segons l'índex de massa corporal. També s'ha tingut en compte la circumferència de la cintura, la pressió arterial i els nivells de glucosa i lípids en la sang.

Als 12 anys, només el 34% dels participants dormen almenys 8 hores per nit, quelcom que es redueix al 23 i al 19% en els 14 i 16 anys, respectivament. A més a més, s'ha demostrat que els nens tendeixen a dormir menys que les nenes.

Els adolescents que dormen més també tenen un son de millor qualitat, cosa que significa que es desperten menys durant la nit en comparació amb els que dormen menys. La prevalença del sobrepès/obesitat ha estat del 27, 24 i 21% als 12, 14 i 16 anys, respectivament.

Amb tot, el líder de grup del laboratori d'Imatges i Salut Cardiovascular, el doctor Rodrigo Fernandez-Jiménez, ha assegurat que "les connexions entre la falta de son i la mala salut són independents de la ingesta d'energia i els nivells d'activitat física, cosa que indica que el son en si mateix és important". Per a aquest professional, els programes de promoció de la salut a les escoles "haurien d'ensenyar bons hàbits de son". Per a Fernandez-Jiménez, també és clau que "pares i mares donin un bon exemple definint una hora constant per a ficar-se al llit i limitant el temps d'ús de pantalles a la nit. També es necessiten polítiques públiques per a abordar aquest problema de salut global", ha conclòs.